Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdürlüğü, kentte son günlerde etkili olan ve kısa sürede metrekareye düşen 138 kilogram yağış sonrası yaşanan su baskınları ve taşkınlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, “Metrekareye 100 kilogramın üzerindeki yağış miktarı doğal afet olarak nitelendirilirken, metrekareye düşen 138 kilogram yağış taşkınlara neden olmuştur” ifadelerine yer verildi. Yaşanan su baskınlarının yalnızca anlık yağışlarla sınırlı olmadığına dikkat çekilen açıklamada, “50 yılın birikimi olan plansız kentleşme, dere yataklarının doldurulması, daraltılması ve imara açılması gibi yapısal sorunlar, mevcut su taşıma kapasitesinin aşılmasına yol açmaktadır” denildi.

“492 iş makinesi ve 1.672 personel ile sahada yoğun mesai yapılmıştır"
Kent genelinde birçok dere ve kanalda su seviyelerinin kritik doluluk noktasına ulaştığı belirtilirken, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan Sarıçam Deresi ile PTT Evleri Mahallesi’ndeki sulama kanalında su seviyesinin yükselmesi sonucu çevrede taşmalar yaşandığı ve bazı bölgelerde geçici su baskınlarının meydana geldiği kaydedildi.
ASKİ açıklamasında, çalışmaların Adana Büyükşehir Belediyesi ve DSİ başta olmak üzere ilgili kurumlarla koordinasyon içinde yürütüldüğü belirtilerek, “492 iş makinesi ve 1.672 personel ile sahada yoğun mesai yapılmıştır. Suyun kontrollü tahliyesi, kanal ve ızgara temizliği ile gerekli güvenlik önlemleri kesintisiz şekilde sürdürülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

"Kalıcı çözümler üretmeye yönelik projelerimize devam ediyoruz”
Yürütülen çalışmalar kapsamında vatandaşlar tarafından bildirilen 3 bin 762 sorunun çözüme kavuşturulduğu bilgisi paylaşılırken, ASKİ Genel Müdürlüğü, “Şiddetli yağışların etkisini azaltmaya yönelik altyapı çalışmalarımızı planlı şekilde sürdürerek, mevcut risklerin azaltılması ve benzer olayların tekrar yaşanmaması adına kalıcı çözümler üretmeye yönelik projelerimize devam ediyoruz” açıklamasında bulundu.




