ADANA’DAN AVRUPAYA UZANAN RUH SAĞLIĞI YOLCULUĞU
Adana’da kurulan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından destek gören Çukurova Gelecek Nesil Gençlik Derneği (CGDER) 18-30 yaş arasında ki gençlerin toplumda aktif birer vatandaş olması adına yerel ve ulusal projeler hazırlıyor. CGDER Genel Koordinatörü ve Proje Koordinatörü Emin Ayyıldız; “ Şuan hali hazırda 2 yerel 1 tane ise uluslararası projemiz bulunmakta. Gençlerin toplum da aktif birer vatandaş olabilmesi adına CGDER olarak hızla çalışmalara devam etmekteyiz.” dedi.
Adana’da kurulan ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından destek gören Çukurova Gelecek Nesil Gençlik Derneği (CGDER) 18-30 yaş arasında ki gençlerin toplumda aktif birer vatandaş olması adına yerel ve ulusal projeler hazırlıyor. CGDER Genel Koordinatörü ve Proje Koordinatörü Emin Ayyıldız; “ Şuan hali hazırda 2 yerel 1 tane ise uluslararası projemiz bulunmakta. Gençlerin toplum da aktif birer vatandaş olabilmesi adına CGDER olarak hızla çalışmalara devam etmekteyiz.” dedi.
TOROS (Özel Haber) Melisa Karmış – Çukurova Gelecek Nesil Gençlik Derneği (CGDER) 2022 yılında Adana’da Emekli Astsubay Ali Ayyıldız tarafından kuruldu. 18-30 yaş arası gençlerin toplumda aktif birer vatandaş olmaları hususunda çalışmalar yapmak ve projeler üretmek üzere kurulan CGDER aynı zamanda Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmektedir. Kurulduğu günden bu yana pek çok başarılı yerel ve uluslararası projeye imza atmış olan CGDER şimdiler de ise “21. yy Meydan Okuması: Aşırılık ve Radikalleşme” isimli yeni projeye hazırlanıyor. Son yıllarda giderek artan radikalleşme olaylarının Avrupa Birliği değerlerini tehdit ettiğini dile getiren CGDER Genel Koordinatörü ve Proje Koordinatörü Emin Ayyıldız; “ 21. yy Meydan Okuması: Aşırılık ve Radikalleşme” projemizin amacı gençler arasında Avrupa Birliği değerlerinin görünürlüğünü arttırmak ve bu değerleri güçlendirmek için gençlerin savunuculuk becerilerini geliştirmektir.” şeklide konuştu.
Çukurova Gelecek Nesil Gençlik Derneği (CGDER) Genel Koordinatörü ve Proje Koordinatörü Emin Ayyıldız CGDER ve projeler hakkında merak edilen sorunları Toros Gazetesi İnternet Sitesi’nde yanıtladı.
Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?
1998 yılında Kadirli de doğdum. Babamın mesleği dolayısı ile liseye kadar farklı şehirlerde öğrenim hayatımı tamamladım. 2016 yılında lisans eğitimim için Ankara’ya taşındım. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümü mezunuyum. Mezuniyetim sonrasında bu alanda yüksek lisans yapmaya devam ediyorum. Gerek bölümüm gerekte kişisel gelişimim için çeşitli dernekler de gönüllü olarak yer aldım. Daha sonrasında gönüllüsü olduğum derneklerde sivil toplum kuruluşlarının ve sivil katılımın toplum için ne kadar önemli olduğunu gördüm. Buradan yola çıkarak gönüllü olarak başladığım sivil toplum hayatına, benimle aynı istek ve arzuda olan insanlar ile beraber Çukurova Gelecek Nesil Gençlik Derneğini babam Ali Ayyıldız ile birlikte kurduk. Dernekte yönetim kurulu üyesi olarak bulunmaktayım. Şu anda dernekte proje koordinatörü olarak yer almaktayım.
Çukurova Gelecek Nesil Gençlik Derneği’nin (CGDER) kuruluş amacı nedir?
Derneğimiz 2022 yılında Emekli Astsubay Ali Ayyıldız tarafından kuruldu. Fakat bende kuruluş aşamasından itibaren derneğin içerisindeyim. CGDER Adana’da 18-30 yaş arasında olan gençlerin aktif birer vatandaş olmalarını sağlamak için kurulmuştur. Dernek olarak öncelikli hedefimiz gençlerin aktif birer vatandaş olmaları için gereken başlıklarda etkinlikler düzenlemektir. Aktif Vatandaşlık dediğimiz kavram tek bir olgudan öte içerisinde girişimcilik, savunuculuk, gönüllülük, Medya Okuryazarlığı, Finansal okuryazarlık, vb. Birçok olguyu içinde barındırır. Bu noktada dernek olarak gençlerin ihtiyaçları doğrultusunda yukarıda belirttiğim alanlarda faaliyetler düzenlemekteyiz.
CGDER olarak kuruluşunuzdan itibaren gerçekleştirdiğiniz projeler ve faaliyetleriniz nelerdir?
Haberin başından beri üstüne bastıra bastıra dile getirdiğimiz bir konudur ki 18-30 yaş arasındaki gençleri toplumda aktif kılmak birinci hedeflerimizden bir tanesidir. Bu yolda ise şimdiye kadar 2’si yerel yani Türkiye sınırları içerisinde 1’i ise uluslararası yani toplamda 5 ülkeyi kapsayan projeler gerçekleştirdik. Bu projeler eko girişimcilik, aktif vatandaşlık, ruhsal sağlık ve esenlik konuları üzerindeydi. Bunlardan en önemlisi ise CGDER tarafınca hazırlanan ve Türkiye Ulusal Ajansı Tarafından hibelenen “Ruh Sağlığı Önemli” projemiz ruhsal sağlık ve esenlik konusu üzerine gerçekleştirilmiş uluslararası bir projedir. Bu proje kapsamında Türkiye, Litvanya, Romanya, Bulgaristan ve Hollanda olmak üzere toplam 5 ülkeden 35 genç Adana’da buluştu.
“Ruh Sağlığım Önemli” Projesinin detaylarından bizlere biraz bahseder misiniz?
“Ruh Sağlığı Önemli” projesi kapsamında, 5 ülkeden 35 genç Adana’da buluştu. Proje gençlere ruhsal sağlık ve esenlik konusunda farkındalık kazandırmak için hayata geçirildi. Gençlere ruhsal sağlıklarını korumaları için yeni araçlar ve yollar tanıtıyoruz. Araştırmalarımız sonucunda gördük ki Avrupa’da ortak bir sorun olduğu kanısına vardık. Projemizin ortak noktası özellikle Covid-19 sonrası tüm dünya da yaşanan gençlerin ruhsal sağlığını olumsuz etkilemesi. Özellikle Covid-19 sonrası gençler de yeme bozukluğu, uyuşturucu kullanımı, uykusuzluk stres gibi problemlerin ortaya çıkması aslında bizim projemizin ortak noktası oldu. Bizde dedik ki gençlere stres yönetimi konusunda farkındalık kazandırmalıyız. Bu bağlamda stres yönetme becerilerini geliştirelim, aynı zamanda da stresin doğası hakkında gençlere bilgi verelim. Bu noktada da toplamda Türkiye ile birlikte 5 ortaklı bir projeyi hayata geçirdik. Uluslararası projemizde 1 hafta boyunca non-formal eğitim metotları uygulandı. Ortak ülkelerdeki katılımcılarla bir araya gelip gençlik değişimini hayata geçirdik. Ortaklarımızın ülkelerinden gelen 35 genci, 3-9 Ekim arasında Adana’da ağırladık, ruhsal sağlık ve esenlik konusunda farkındalık kazanmaları, bazı beceri ve araçları tanımaları için bir araya getirdik. Rol yapma, münazara, tartışma, araştırma, sunum yapma ve benzeri interaktif katılımların içinde barındırıldığı çeşitli atölyeler olduğu bir takvim hazırlandı. Mesela bir gün rol yaptılar. Stresin aile hayatını, arkadaşlık ilişkilerini, iş hayatlarını ve kendi kişisellerinde aşk hayatlarını nasıl etkilediği ile alakalı 4 farklı başlık verdik ve gençleri 4 gruba ayırdık. Gençler bunları bir senaryoya çevirdiler daha sonra ise oynadılar. Hani bu sayede hem empati kazandılar aslında yani daha yakında gözlemleme fırsatı ele geçirdiler içinde bulundukları stres durumlarını. Bir diğer günde stresin beyin haritasını tasarladılar mesela. Gençler akıllarına stres gelince akıllarına ilk gelen kelimeyi bir kâğıda yazıp stres kelimesinin yanına birleştirdiler. Daha sonra ise gençler yine gruplara ayrıldı ve o kâğıtlardan sadece 5 tanesini seçerek stresi tanımlamaya çalıştılar. Projenin sadece 1 gününde mindfulness stres azaltma programıyla ile sanat terapisi uygulandı. Bunun dışında gençleri stresin doğası hakkında bilgilendirdik. Eş zamanlı olarak katılımcılar bu projeyle birlikte Avrupa bilinci Avrupa’da hissetme gibi konular ön plana çıkan konulardandır. Projemiz 3-9 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. 9-14 Ekimde ise Erasmus günleri kutlandı. Katılımcılar bu konu hakkında bilgilendirildi. Bu şekilde aslında katılımcıların Avrupa bilincini de arttırdık. Projemiz Türkiye ulusal ajansı olarak desteklenen bir projeydi.
CGDER derneğince hazırlanan projelerde hangi eğitim metotlarını kullanıyorsunuz?
Zaten hali hazırda 3 eğitim tipi var. Bunlar formal, informal ve non-formal eğitim metotları. Formal eğitim metodu daha çok okullarda gördüğümüz eğitim metotlarıdır. Bir müfredatı vardır ve eğitim sonunda bilgi ve becerinizi ölçmek için sınav yaparlar. İnformal ise yine formal eğitim metoduna benzeyen genelde dil kursu gitar kursu vb. alanlarda kullanılan sonucunda yine bir ölçme değerlendirmeye tabi tutulan bir eğitim yönetimidir. Bu bağlamda non-formal eğitim metodu diğer 2 eğitim metodundan ayrılmaktadır. Non-formal eğitimi bu diğer 2 eğitim modelinden ayıran tamamen gönüllülük esaslı olması ve birden çok interaktif katılımın olduğu eğitim modeli olmasıdır. Non formal eğitim gençlerin daha faal olduğu, formal ve informal eğitimin aksine sadece bir eğiticinin bir şeyler anlatıp gençlerin dinlediği değil de eğiticinin moderatörün bir yere kadar anlattığı daha sonra katılımcıların faal olduğu bir eğitim modelidir. Bu model de şöyle, münazaralar, rol yapma, word cafe metodu, yuvarlak masa tartışmaları şeklinde ilerleyen yani çok fazla katılımcının faal olduğu bir modeldir.
CGDER olarak ileriye dönük hedeflerinizi ve “21. yy Meydan Okuması: Aşırılık ve Radikalleşme” isimli yeni projenizi aktarabilir misiniz?
CGDER olarak bundan sonra da 18-30 yaş arasındaki gençlerin aktif yaşam geçirmesini sağlamak için elimizden geleni yapacağız. Çok yakın zamanda hayata geçecek ve Avrupa Birliğinden onaylanmış bir projemiz bulunmakta. Bu proje ise son yıllarda giderek artan aşırılık ve radikalleşme olayları üzerinedir. Son yıllarda artan aşırılık ve radikalleşme Avrupa Birliği değerlerini tehdit etmektedir. Projemiz de gençler arasında Avrupa Birliği değerlerinin görünürlüğü arttırmak ve bu değerleri güçlendirmeleri için gençlerin savunuculuk becerilerini geliştirmeyi hedeflemekteyiz. “21. yy Meydan Okuması: Aşırılık ve Radikalleşme” projesi tamamen bunun üzerine kurulmuş bir projedir. Aşırılık ve radikalleşme projemizi de yazarken aynı zamanda son zamanlarda islamafobi, yabancı düşmanlığı gibi konuları göz önüne alarak yazdık. Aynı zamanda Avrupa birliğinde değişen ve yükselen aşırı sağ partilerin toplumu nasıl etkilediğine dair yazılan bir projedir. Bu proje kapsamında Haziran ayı içerisinde İtalya, İspanya, Çekya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Romanya ve Türkiye olmak üzere her ülkeden 18-30 yaş arası gençleri ağırlayacağız. Seyahat günleri de dahil toplamda 9 günü kapsayacak bir kapsayacak süreç gerçekleşecek. Ruhsal sağlık ve esenlikte anlattığım modelin aynısı aslında. Yine Non-formal eğitim metodunun kullanıldığı etkinlikler olacak. Bu projeleri aslında bir gezi sanıyorlar. Bunlar bir gezi değil. Proje dahilinde olan bireylere non-formal eğitim uygulanacak. Bu projenin yanı sıra bizler Türkiye ve Avrupa’da ki gençlerin kaynaşması için her daim uluslararası projeler üretmeye devam edeceğiz. Projemizin de inşallah bu güzel amaçlara ulaşacağını değerlendiriyoruz. Bu tür projeleri de yapmaya, uygulamaya devam edeceğiz.