ADANA’DA SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI KUTLANDI

Her yıl 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan "Sosyal Güvenlik Haftası" kapsamında SGK Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde basın mensupları ile kahvaltılı tanıtım toplantısı etkinliği gerçekleştirildi. SGK...

ADANA’DA SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI KUTLANDI
Yayınlama: 14.05.2024
A+
A-

Her yıl 13-19 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Sosyal Güvenlik Haftası” kapsamında SGK Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünde basın mensupları ile kahvaltılı tanıtım toplantısı etkinliği gerçekleştirildi.

SGK Adana İl Müdürü Bilal Canbolat açılış konuşmasında, “Mevcut 5110 sayılı yasanın çıktığı 2016 yılından itibaren yaklaşık 18 yıllık bir süreç içerisinde Sosyal Güvenlik Haftası’nın 18. yılını kutluyoruz. Ve her yıl bu 16 Mayısı içerisine alan hafta dahilinde sosyal güvenlik hafta kutlamaları yapılmakta. Daha çok bununla ilgili bilgilendirmeler ve özellikle sosyal güvenliğin önemini içeren konular, afişler, stantlar ve bilgilendirme süreçlerini hep birlikte sizlerin sayesinde değerli halkımıza, vatandaşlarımıza, sigortalılarımıza, iş verenimize duyurma imkanına sahip olacağız” dedi.

SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI NEDİR? SOSYAL GÜVENLİK NEYİ İÇERİR?

İl Müdürü Canbolat  sosyal güvenlik haftası kapsamında yapacakları etkinlere değinerek şunları söyledi:

“Sosyal güvenlik, bireylerin hastalık, yaşlılık, işsizlik ve kaza gibi risklere karşı koruyan ve yasam standartlarının korunması sağlayan bir sistemdir. SGK tarafından yürütülen sosyal güvenlik sistemi, sağlık sigortas1, emeklilik sigortası, işsizlik sigortası ve kaza sigortası gibi çeşitli dallar kapsamaktadır.”

“BİZİM EN BÜYÜK SORUNUMUZ KAYIT DIŞI İSTİHDAM İLE MÜCADELE”

En büyük sorunun kayıt dışı istihdam ile mücadele olduğunu söyleyen Canbolat, “Bizim en büyük sorunumuz kayıt dışı istihdam ile mücadele. Sosyal Güvenlik Haftası’nda en fazla üzerinde durmamız gereken konu bu. Kayıt dışı istihdam aslında kayıt dışı ekonominin alt parametresi olarak görüyoruz. Yani kayıt dışı ekonomi olmasa aslında, kayıt dışı istihdamın olmasının imkanının olmadığını düşüyorum. Kayıt dışı istihdamı biz üçe ayırıyoruz. Birincisi ilgili şahsın çalıştığı halde hiç sigortalı bildirilmemesi, ikincisi sigortalının sigortalı çalışırken prim gün sayısının eksik bildirilmesi, üçüncüsü kayıt dışı çalışan kişinin primlerinin düşük ücret düzeyinde gösterilmesi. Tabi kayıt dışının işçiye, iş verene, devlete olan etkileri de çok fazla” dedi.

Kaynak: Özel Haber - Meryem Ünal/ Çağlacan Kurt

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.