Ticaret Bakanlığı ekipleri, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde fahiş fiyat artışları ve haksız ticari uygulamaların önüne geçmek amacıyla Adana'da geniş çaplı denetim başlattı. Adana Ticaret İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen operasyonlar kapsamında, şehirler arası otobüs terminali, perakende market zincirleri ve toptancı hallerinde etiket, fatura ve künye kontrolleri gerçekleştirildi.

Bahçeli: Kıbrıs'ta Türk Askerinin varlığı tartışılamaz
Bahçeli: Kıbrıs'ta Türk Askerinin varlığı tartışılamaz
İçeriği Görüntüle

Vedat Dalokay Hal Kompleksi'nde künye ve fatura kontrolü

Denetimlerin en kritik ayaklarından biri, kentteki taze meyve ve sebze akışının merkezi olan Vedat Dalokay Hal Kompleksi oldu. Adana Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde görev yapan denetim ekipleri, hal içerisindeki meyve ve sebze toptancılarının iş yerlerini tek tek inceledi. Sektör temsilcilerinin satışa sunduğu ürünlerin yasal faturaları, toptan satış fiyatları ve yasal zorunluluk olan ürün künyeleri didik didik kontrol edildi. Ekipler, tarladan çıkan bir ürünün hale geliş maliyeti ile toptan satış bedeli arasındaki kar marjlarını inceleyerek mevzuata aykırı durumları raporlaştırdı.

"Künye bilgileri fiyat kontrolüne olanak sağlıyor"

Yürütülen saha operasyonları ve yasal mevzuat uygulamaları hakkında basın mensuplarına detaylı açıklamalarda bulunan Adana Ticaret İl Müdürü Hüseyin Gödelek, temel amaçlarının vatandaşların güvenilir, sağlıklı ve adil fiyatlandırılmış ürünlere ulaşmasını sağlamak olduğunu vurguladı. Meyve ve sebze ticaretinde künye sisteminin önemine dikkat çeken Gödelek, şu ifadeleri kullandı:

"Meyve ve sebzenin üzerinde yer alan künye bilgileri sayesinde ürünün tarladan tezgaha gelene kadarki tüm maliyet ve satış bilgilerine, üretim yöntemine, hasat ve halden çıkış tarihi gibi verilere ulaşabiliyoruz. Böylelikle, künye bilgileri sebze ve meyvenin üreticiden çıkıp hale geliş süreci ve buradan da son tüketiciye gidişi noktalarında fiyatı kontrol edebilmemize olanak sağlıyor. Malların toptan veya perakende ticaretinde kalitesine, standardına veya gıda güvenilirliğine ilişkin belgelerde ya da künyesinde bilerek değişiklik yapılması, bunların tahrif veya taklit edilmesi ya da bunlarda üçüncü şahısları yanıltıcı ifadelere yer verilmesi hallerini tespit etmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Kaynak: AA