Adana’da yaşayan 58 yaşındaki Sefalet Verani, yıllarca çalışıp doğum borçlanması yaptıktan sonra Ocak 2026’da emekli oldu. Yaklaşık 6 ay maaş alan Verani’nin emekliliği, 1057 günlük hizmetinin “fiilî çalışmaya dayanmadığı” gerekçesiyle iptal edildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Verani’ye ödenen aylıkların tahsili için yasal faiziyle birlikte 158 bin 300 lira borç çıkardı. İş yerinde gerçekten çalıştığını savunan Verani ise hukuki mücadele başlatacağını söyledi.

Doğum borçlanması yaparak emekli oldu

İki çocuk annesi Sefalet Verani, 2014 yılında Metal Sanayi Sitesi’ndeki bir firmada çalışmaya başladı. Bir süre sonra buradan ayrılan Verani, başka bir işletmede aşçılık yaptı.

Aralık 2025’te SGK’ye emeklilik başvurusu yapan Verani, kendisine verilen bilgiler doğrultusunda doğum borçlanması yaptı. Ocak 2026’da emekli edilen Verani’ye yaklaşık 20 bin lira aylık bağlandı.

Emekliliği ağustos ayında iptal edildi

Son maaşını 20 Temmuz’da aldığını belirten Verani’ye ağustos ayında SGK tarafından emekliliğinin iptal edildiğine ilişkin yazı gönderildi.

Kozanlı çocuklar yangınzedeler için tezgah açtı
Kozanlı çocuklar yangınzedeler için tezgah açtı
İçeriği Görüntüle

SGK yazısında, emeklilik başvurusu tarihinde Verani’nin 3626 günlük hizmetinin bulunduğu belirtildi. Seyhan Sosyal Güvenlik Merkezinin incelemesinde ise 1 Ocak-26 Mayıs 2015 arasındaki 144 gün ile 6 Mart 2017-30 Haziran 2020 arasındaki 913 gün olmak üzere toplam 1057 günlük hizmetin fiilî çalışmaya dayanmadığı gerekçesiyle iptal edildiği bildirildi.

Hizmet gününün emeklilik için gereken seviyenin altına düştüğü gerekçesiyle yaşlılık aylığı başlangıç tarihinden itibaren iptal edildi. Ödenen maaşların geri alınması için Verani adına önce yaklaşık 137 bin, yasal faizle birlikte ise 158 bin 300 lira borç çıkarıldı.

“İşverenin hatasının faturasını bana kesmesinler”

SGK’ye giderek iptal gerekçesini öğrenmeye çalıştığını anlatan Verani, kendisine işvereni hakkındaki vergi kaçakçılığı ve sahte evrak iddiaları nedeniyle prim günlerinin silindiğinin söylendiğini öne sürdü.

Verani, “2026 yılının ocak ayında emekli oldum. Temmuz ayında maaşımı aldıktan sonra ‘Emekliliğiniz iptal oldu’ şeklinde mesaj geldi. SGK’ye gittiğimde işverenimin vergi kaçakçılığı yaptığını ve sahte evrak düzenlediğini, bu nedenle 1057 günümün silindiğini söylediler” dedi.

“Çalıştığımı 10 şahitle ispatlarım”

Hizmetlerinin silindiği iş yerinde fiilen çalıştığını savunan Verani, bu durumu fotoğraflar ve tanıklarla kanıtlayabileceğini söyledi.

Verani, “Esnaflar bana şahitlik yapacak. Orada çalıştığıma dair fotoğraflarım var. Bunları il müdürüne ibraz ettiğim hâlde kimse benim elimden tutmadı. Çalıştığıma dair 10 şahit getiririm. Eğer hata iş yerinin hatasıysa bunun faturasını bana kesemezler. Ben çalıştım, emek verdim ve emekliliği hak ettim” ifadelerini kullandı.

Borç para ve altınlarla primlerini tamamladı

Emeklilik başvurusu sırasında doğum borçlanması yapmasının önerildiğini anlatan Verani, gerekli ödemeyi komşusundan aldığı borç ve altınlarını bozdurarak karşıladığını belirtti.

Yüzde 60 oranında sağlık raporu bulunduğunu ifade eden Verani, şunları söyledi:

“SGK’de bana, ‘58 yaşını doldurduysan doğum borçlanması yap. Ocak ayından önce borçlanmayı yaparsan emeklilik hakkı kazanırsın’ dediler. Komşumdan borç buldum, altınlarımı bozdurdum ve doğum borçlanması yaptım. Emeklilik hakkını kazandım ve 6 ay maaş aldım. Şimdi emekliliğim iptal edildi. Aldığım maaş kursağımda kaldı.”

“Bir aydır ilaçlarımı alamıyorum”

Emekliliğinin iptal edilmesinin ardından sağlık hizmetlerinden yararlanmakta da sorun yaşadığını dile getiren Verani, “Aldığım parayı faiziyle geri istiyorlar. Borç önce 137 bin lira civarındaydı, şimdi 158 bin 300 liraya çıktı. GSS borcu da ayrıca çıkıyor. Bir aydır ilaçlarımı dahi alamıyorum” dedi.

Hakkını mahkemede arayacağını belirten Verani, işvereni ve SGK hakkında gerekli başvuruları yapacağını söyledi.

Verani, “Ben çalıştım, hak ettim, emek verdim. İşverenin bir hatası varsa bunun faturasını bana kesemezler. Patronla görüştüm, o da bana ‘Haklısın, mahkemeye ver’ diyor. Çalışmamış olsam SGK primlerimi nasıl hesapladı? Şu anda mağdur olan benim” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA