Adana’da kızının ısrarıyla hastaneye gitti, meme kanserini yendi
Adana’da kızının ısrarıyla hastaneye gitti, meme kanserini yendi
İçeriği Görüntüle

Adana’da yaşayan Hacı Alyaput, 35 yıldır hazırlayıp sattığı el yapımı gazozlarla geleneksel bir mesleği yaşatmaya çalışıyor. Yıllardır aynı işi yapan 61 yaşındaki Alyaput, mesleğini severek sürdürdüğünü ancak bu işi yapanların sayısının giderek azaldığını söylüyor.

Buz, soda ve aromayı basınçla gazoza dönüştürüyor

Gazoz hazırlamak için özel hazneye buz, soda, limon suyu ve çilek aroması ekleyen Alyaput, karışımı basınçlı sistemden geçiriyor. Hazırladığı gazozları müşterilerine soğuk olarak servis ediyor.

Gazozun yapımını anlatan Alyaput, “Gazozumun içerisinde buz, soda, aroma ve karbon var. Hepsini bir araya getirip basınç verince gazoz haline geliyor” dedi.

“Bu işi amcalarımızdan öğrendik”

Mesleğin kendisine aile büyüklerinden kaldığını belirten Alyaput, amcalarının 1970 yılından bu yana gazoz hazırladığını söyledi.

Alyaput, “Eskiden bu işi yapan kişiler vardı ancak şimdi çok nadir bulunuyor. Bizden sonra da olmayacak gibi duruyor. Bu işi amcalarımızdan öğrendik” ifadelerini kullandı.

Hazırladığı gazozun doğal ve katkısız olduğunu söyleyen Alyaput, bugüne kadar müşterilerinden herhangi bir şikâyet almadığını belirtti. Mesleğinin ailesinin geçim kaynağı olduğunu anlatan Alyaput, “Bu mesleği yaparak çocuklarımı büyüttüm ve evlendirdim” diye konuştu.

Müşterilerine göre lezzeti yıllardır değişmedi

Alyaput’un müşterilerinden Onur Yıldız, uzun zamandır aynı gazozu içtiğini belirterek lezzetinden memnun olduğunu söyledi.

Yıldız, “Abiyi uzun zamandır tanıyoruz. İlk günden bu yana lezzeti değişmedi. Tadı da son derece güzel. Bu tadı herkese tavsiye ederim. Adana’da bunu yapan başka birini görmedim” dedi.

El yapımı gazozu ilk kez deneyen Irmak Yıldız da içeceği beğendiğini ifade ederek, “İlk defa el yapımı gazoz içiyorum, çok beğendim. Herkes gelip denemeli” diye konuştu.

Kaynak: İHA