Yaz aylarında sıcaklık ve yüksek nemin etkisini artırdığı Adana'da tarım işçilerinin mesaisi gün ağarmadan başlıyor. Güneşin yakıcı etkisine maruz kalmamak için sabah erken saatlerde tarlaya gelen işçiler, işlerin yoğunluğuna göre öğleden sonra ya da akşam saatlerine kadar çalışmalarını sürdürüyor.
Uzun kollu kıyafetler giyerek ve sık sık su tüketerek sıcak havaya karşı önlem almaya çalışan işçiler, üretimin aksamaması için büyük emek harcıyor.
Günlük yevmiye 1.250 lira
Bölgede hasadı süren ürünlerin tarlalarında çalışan işçiler, günlük 1.250 lira yevmiye alıyor. Geçimlerini tarımdan sağlayan emekçiler, zorlu hava koşullarına rağmen üretime katkı sunmaya devam ediyor.

"Günde 600-700 kasa biber topluyoruz"
Tarım işçisi Hicran Demir, sıcak havanın çalışma şartlarını zorlaştırdığını belirterek şunları söyledi:
"Sıcaklık bazen düşük oluyor ama bazen de çok yüksek oluyor. Yevmiyemiz 1.250 lira. Şu anda biber hasadında çalışıyoruz. Günde bazen 600, bazen de 700 kasa biber topluyoruz. Öğleden sonra çok zorlanıyoruz. Sabah saat 05.00'te tarlaya geliyoruz. Eğer karanlık olmasa 04.00'te geleceğiz. Bazen öğleden önce, bazen de öğleden sonra mesai bitiyor."
"Ekmek parası için çalışıyoruz"
Tarım işçilerinden Deniz Çelik ise geçimlerini sağlamak için sıcağa rağmen çalışmak zorunda olduklarını ifade etti.
"Sabah 05.00'te tarlaya geliyoruz. Şu anda biber hasadında çalışıyoruz ve ürünler ne zaman biterse o zaman paydos veriyoruz. İş beğenmeyen, çalışmayanlar var. Onlar da gelsin burada çalışsın. Biz ekmek parası için çalışıyoruz."
Kavurucu sıcak üretimi durdurmuyor
Adana'da yaz aylarında etkisini artıran aşırı sıcaklara rağmen tarım işçileri, sebze ve meyve üretiminin devam etmesi için gün boyu tarlalarda emek veriyor. Zorlu çalışma koşullarına rağmen üretimi sürdüren işçiler, hem aile bütçelerine katkı sağlıyor hem de sofralara ulaşan ürünlerin hasadını gerçekleştiriyor.




