Adanalı Hukukçulardan Küresel Sumud Filosu’na Destek
Adanalı Hukukçulardan Küresel Sumud Filosu’na Destek
İçeriği Görüntüle

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 22-28 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek 32. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Dünya Sineması bölümünde bu yıl Filistin’i odağına alıyor. “Gazze, Şimdi!” seçkisi, sadece geçmişin travmalarına değil, Gazze’nin bugünkü gerçeklerine de ışık tutuyor. Bu yönüyle seçki, festivalin onursal başkanı ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın Gazze’ye yönelik hassasiyeti ve insani yardım çabalarıyla da örtüşen bir anlam taşıyor. Seçkide öne çıkan yapımlardan biri, Arab ve Tarzan Nasser kardeşlerin Cannes’da ödül kazanan filmi “Bir Zamanlar Gazze’de” (Once Upon a Time in Gaza, 2025). Film, Hamas kontrolündeki Gazze’de geçen bir suç ve intikam hikâyesini klasik western atmosferiyle harmanlıyor. Üniversite öğrencisi Yahya’nın, paramiliter güçler tarafından öldürülen yakın arkadaşının ardından adalet arayışını konu alan yapım, Gazze’nin insan özünü ve yaşam direncini beyazperdeye taşıyor.

Güvercinin Peşinde Umut

Filistinli usta yönetmen Rashid Masharawi’nin yeni filmi “Yitik Düşler” (Passing Dreams), 12 yaşındaki Sami’nin kaybolan güvercinini ararken Kudüs’ten Hayfa’ya uzanan yolculuğunu anlatıyor. İşgalin yıkıcı etkilerine rağmen umut ve dayanışmayı öne çıkaran film, şiddeti doğrudan göstermeden günlük hayatın küçük ayrıntılarıyla hissettiriyor. Eleştirmenler tarafından “Kiarostami geleneğini hatırlatan duyarlı bir yol hikâyesi” olarak tanımlanan yapım, insanlığın iyiliğine olan inancı tazeliyor.

Bir Fotoğrafçının Ardından: Fatma Hassuna

İranlı yönetmen Sepideh Farsi’nin belgeseli “Yüreğini Eline Al ve Yürü” (Put Your Soul on Your Hand and Walk), Gazze’de yaşayan genç fotoğrafçı Fatma Hassuna ile bir yıllık video görüşmelerden oluşuyor. Fatma’nın gündelik hayatını, hayallerini ve yaratıcılığını aktarırken, onun trajik biçimde bir hava saldırısında hayatını kaybetmesi, filmi sinemasal bir ağıta dönüştürüyor. Variety tarafından “trajediye rağmen umut ve direncin güçlü bir belgesi” olarak tanımlanan belgesel, yönetmenin ifadesiyle “Fatma’nın gülümsemesini ve sözlerini unutulmaması için” çekildi.

Kaynak: Adana Büyükşehir Belediyesi