SOĞUK AYLARDA KİRPİ BULURSANIZ ÖLÜ DİYE GÖMMEYİN….
Soğuk aylarda ‘’ölü’’ kirpi bulursanız gömmeyin, çöp kutusuna atmayın…
Kimse bahçesinde ya da yolda ölü hayvan görmek istemez. Ama kirpiler Kasımdan Mart ayının sonuna kadar kış uykusuna yatarlar.
Güvende olmak için genellikle çukur kazarlar. Ancak yeşil bitki örtümüz, çalılarımız veya ormanlarımız giderek azalıyor ve kışın geceyi geçirmek için güvenli bir yer bulmak giderek zorlaşıyor .Kimi gelir kış uykusuna sığınmak için güvenlik ve sıcaklık arar bahçenize, kimi zaman aramadan o kadar yorulur ki yol kenarı, kaldırım gibi garip yerlerde bitap düşer uyur.
Kış uykusu sırasında ,enerji tasarrufu için kalp atışları ve vücut genel çalışmaları biraz yavaşlar, bu da kirpi öldü diye insanın kafasını karıştırır. Her halükarda sabit kirpi görürseniz onun öldüğünü sanmayın, güvenli ve sıcak bir yerde olduğundan emin olun aynı yerde 5 ay kalabilir.
Bahçenizde ya da sokakta bir yerde kirpi bulursanız karton kutuya koyun ve kuru, güvenli, ılık ve sessiz bir yerde delik açın ki soğuk aylarını orada oksijen de alarak geçirebilsin.
Kirpiler nesli tükenmekte olan tamamen zararsız ve ekosistemimizde çok önemli bir türdür. Böcekleri, salyangozları, kurbağaları, kertenkeleleri, yılanları yiyorlar ,zehirli yılanlar da dahil…Aynı zamanda fare yuvalarını da yok ediyorlar. Arılardan korkmuyorlar. Kirpi ısırıklarına aldırmadan eşek arısının yuvasını kolayca yıkabilir ve sakinlerini yiyebilir.
Bilim adamları, kirpilerin engerek ısırıkları da dahil olmak üzere güçlü zehirler karşı bağışıklığını uzun zamandır fark ettiler. Bu panzehir fenomeni bazı bilim insanları tarafından hala bilinmiyor.
Soğuk aylar da kirpi gördüğünüzde dikkat edin .Böylesine hassas bir hayvana yardım etmenin size hiçbir maliyeti yok.