Şevkin: 10 ayda 70 bin esnaf kepenk kapattı, Bakanlıktan ses yok!
TOROS (Haber Merkezi) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Sayıştayın...
TOROS (Haber Merkezi) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Sayıştayın 2022 Yılı Ticaret Bakanlığı Denetim Raporu’nda yer verdiği 67.5 milyon liralık hatanın hesabını sordu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın 2024 yılına ait bütçe görüşmelerine katılan Dr. Şevkin, TOBB ve özel bir şirket arasında gümrük kapılarının modernize edilmesine ilişkin 11 Ekim 2011 tarihinde imzalanan protokolle işletme sürecinde elde edilen gelirlerden Bakanlık payına düşen kısmının yasal düzenlemelere aykırı olarak özel bir şirket adına açılan banka hesaplarında tutulduğuna dikkat çekti.
BAKANA MİLYONLUK HATAYI SORDU, “DEPREMZEDE ESNAFIN BORCU SİLİNSİN” DEDİ
Kamu maliyesinin temel ilkelerine aykırılık teşkil eden bu durumun Bakanlık bilanço ve faaliyet sonuçları tablosunda toplamda 67,5 milyon liralık hataya neden olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, komisyon toplantısında bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a dönerek, “Ortada yasa dışı bir iş ve işlem varken milyonlarca liralık hatanın sorumlusu kim?” diye sordu. Bakan Bolat’ın komisyondaki sunumuna dikkat çeken ve Bakanın, “Depremzede esnaf ve sanatkârlara Halk Bankasındaki ikişer kez altışar aylık sürelerini uzattık, borçlarının süresini uzattık, faizi de sildik” sözlerine değinen Dr. Şevkin, “Şimdi, sizin Hükûmetinizi biz biliyoruz, sık sık vergi afları getirirsiniz, sık sık imar afları getirirsiniz. “Asrın felaketi” diye nitelendirdiğiniz aslında bir doğa olayı, bütün ihmalleriniz nedeniyle afete ilişkin yeterli tedbirleri almadığınız, kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirip gerçek anlamda bir kentsel dönüşümü yerine getiremediğiniz için maalesef, 11 ilimizde olağanüstü bir yıkım ve 50 binden fazla insanımızın can kaybıyla sonuçlandı. Neden burada bu borçları silmiyorsunuz da öteleme ve faiz silmek gibi palyatif tedbirlerle uğraşıyorsunuz?” diye konuştu.
“DEPREM BÖLGESİNDE 3670 ŞİRKET KAPISINA KİLİT VURDU”
Bakan Bolat’ın yanıtlaması istemiyle meclise sunduğu bir soru önergesine verilen yanıta göre, deprem bölgesinde yer alan Adana’da 1.023, Adıyaman’da 180, Diyarbakır’da 376, Elâzığ’da 324, Gaziantep’te 410, Hatay’da 251, Maraş’ta 314, Kilis’te 49, Malatya’da 370, Osmaniye’de 181, Şanlıurfa’da 192 olmak üzere, 11 ilde toplam 3 bin 670 şirket kapısına kilit vurduğunu hatırlatan Dr. Şevkin, “Bu işletmelerin yeniden açılabilmesi için Ticaret Bakanlığı’nın bir çalışması veya desteği olacak mı? 2024 yılı bütçesinde deprem bölgesini oluşturan 11 ildeki esnaf ve sanatkârlara ayırdığınız bir pay var mı?” sorularını yöneltti.
10 AYDA KAPANAN 70 BİN ESNAFA DİKKAT ÇEKTİ
“Türkiye genelinde son 10 ayda 70 binden fazla esnaf ve sanatkârın kepenk kapattığını söylüyoruz ama maalesef, yandaş basın özellikle bu açıklamamızın
yanlışlığına işaret ediyor ama ortaya da bir veri konamıyor” ifadelerini kullanan Dr. Şevkin, Bakana dönüp, “Bu konuda bir açıklama yapar mısınız? Son on ayda Türkiye’de kaç işletme kepenk kapattı?” sorularını yöneltti.
“KİMDİR BU HERKES? BALLI MAAŞLAR KİME GİDİYOR”
Bakan Bolat’ın geçtiğimiz günlerde basına yaptığı, “Herkes bizimle iş yapmak istiyor. Yatırım düşünüyorlar” açıklamasını da hatırlatan CHP’li Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Kimdir bu herkes? Bu “herkes” asgari ücretin 11 bin 402 lira, açlık sınırının 13 bin 684 lira, yoksulluk sınırının da asgari ücretin tam 4 katı yani 44 bin 573 lira olduğunu biliyor mu? Ayrıca, hangi alanda iş yapmayı, yatırımı düşünüyorlar? Bilgi verebilir misiniz? Bize artı değer olarak gösterdiklerinizin vatandaşa, ücretliye, dar gelirliye ne kadarı yansıyor? Bakanlık alanına giren konularda laboratuvarlar kurmak ve çalışma yürütmek gibi bir taahhüdünüz var. Özelde Adana’da ve genelde Türkiye’de son beş yılda hangi alanda nereye laboratuvarlar kurdunuz? Geçtiğimiz yıl 140 bin lira maaşla çalışan personel barındıran Ticaret Bakanlığı, bu personeli çalıştırmaya devam ediyor mu, ediyorsa şu anda ne kadar maaş veriyor? Bakanlıktaki en yüksek maaş ne kadardır? Hangi meslek dalında hangi çalışana yüksek miktarda ödeme yapılmaktadır?”