Dünya 2025’e kadar ‘feci bir çöküşün’ eşiğinde

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın - Yeni bir çalışma, tropik bölgelerden Avrupa'ya sıcaklık getiren Atlantik Okyanusu akıntısının, bilim adamlarının daha önce düşündüğünden çok daha erken...

Dünya 2025’e kadar ‘feci bir çöküşün’ eşiğinde
Yayınlama: 31.07.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Serdar Akın – Yeni bir çalışma, tropik bölgelerden Avrupa’ya sıcaklık getiren Atlantik Okyanusu akıntısının, bilim adamlarının daha önce düşündüğünden çok daha erken çökebileceğini öne sürüyor. Atlantik Meridional Devrilme Dolaşımı (AMOC) olarak bilinen bu akıntı, İngiltere’nin ve kuzeybatı Avrupa’daki diğer ülkelerin Kanada’da genellikle aynı enlemlerde yaşanan aynı buzlu kışları yaşamasını engelliyor. Ancak yeni bir çalışma, akıntının önceden düşünülenden çok daha erken çökebileceğini ve dünya çapında ciddi iklim etkilerini tetikleyebileceğini öne sürüyor.

Atlantik Meridional Devrilme Dolaşımı (Amoc), hareket ettikçe soğuyan ve buharlaşan, daha tuzlu ve daha yoğun hale gelen ılık suyu kuzeye doğru yönlendirir. Bu, yüzeye çekilmeden ve tekrar ısınmadan önce batmasına ve güneye yönelmesine neden olarak döngüyü tekrarlar. Amoc, ‘Büyük Okyanus Konveyör Bandı’nın bir parçasıdır. Bununla birlikte, küresel ısınma kuzey yarımkürede, özellikle Grönland buz tabakasındaki buzların erimesine neden olduğundan, Atlantik’teki tatlı su hacmi arttı. Ek olarak, okyanusun genel sıcaklığı da artarak döngüyü daha da bozdu.

Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli’nin önümüzdeki yüzyılda çökebileceğini tahmin etmesiyle, birçok çalışma Amoc’un gelecekte muhtemelen zayıflayacağını göstermiştir. Bununla birlikte, yeni bir çalışma, tam veya kısmi bir çöküşün bu yüzyılda ve 2025 gibi erken bir tarihte gerçekleşmesinin “büyük olasılıkla” olduğunu öne sürüyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.