Karyaldız, Tek bayrağın tek mimarı Atatürk’tür
TOROS(Haber Merkezi) -Atatürk Kültür Dayanışma Eğitim Vakfı (AKDEV) Genel Başkanı Gül Karyaldız, tek bayrak, tek millet ve tek devlet olgusunu yaratan tek liderin Gazi Mustafa...
TOROS(Haber Merkezi) -Atatürk Kültür Dayanışma Eğitim Vakfı (AKDEV) Genel Başkanı Gül Karyaldız, tek bayrak, tek millet ve tek devlet olgusunu yaratan tek liderin Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunu belirterek, “Atatürk’ün, ulusunu tek bayrak altında toplama kararlılığı milletine olan sadakatinden kaynaklanıyordu. Milliyetçilik şuuru onun mayasında vardı” dedi.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlattığı Şişli’deki evin kütüphanesinde bir tören düzenleyen Karyaldız, “Atatürk kurtuluşun ilk meşalesini 19 Mayıs’ta Samsun’dan yaktı. Biz de AKDEV olarak oradan aldığımız Türk bayrağını Amerika’daki Türk yürüyüşünde vatanseverlerimizle birlikte gururla taşıdık” diye konuştu.
Türk Milletinin, ilelebet onurla taşıyacağı bayrağına Atatürk sayesinde kavuştuğunu dile getiren Karyaldız, “Osmanlı’da kullanılan belli bir bayrak yoktu. Padişahların egemenlik alametlerini belirten tuğralar kullanılırdı, yani her padişah, şanını kendi bayrağıyla yürütürdü. Elbette donanmalara beyaz ay ve yıldız bulunan al sancakların çekildiği olmuştur. Ama ilk kez Atatürk 29 Mayıs 1936’da yaptığı ve 9 maddeden oluşan bir kanunla Türk bayrağının rengini, kumaşını, ölçülerini ve kullanma talimatını tüm dünyaya resmen duyurmuştur” şeklinde konuştu.
Atatürk’ün, ‘Doğum günüm’ dediği için 19 Mayıs’ın ayrı bir önemi bulunduğunu anlatan Karyaldız, “Atatürk bayrağını ve milletini çok severdi. Bu yüzden gençlere adadığı 19 Mayıs bir milattır. Türk milletinin şerefini temsil eden Türk Bayrağı’na, gönüllerin yanında yasalarda da gereken değeri veren Atatürk, gençlere çok önemli öğütler vermiştir. Bugün gençlerle seni anmaya geldik, 19 Mayıs doğum günün kutlu olsun Paşam” diyerek, pastadaki mumları söndürdü.
Anma etkinliğine Dilan Derneği Başkanı Havva Güray, Geleneksel el sanatları öğretmeni Emine Orhan, gönüllü eğitimci Melisa Perk, aralarında engelli öğrencilerin de bulunduğu bir grup genç katıldı. Atatürk’ün Milli Mücadele’yi başlattığı Şişli’deki evin kütüphanesinde duygusal anlar yaşandı.