Diş laboratuvarlarının umudu sağlık meslek liselerinde
Sektöründe Adana’nın gururu olan İnci Çok Amaçlı Diş Protez Laboratuvarı kurucusu Ömer Faruk Yazar, Toros TV’de yayımlanan ‘Sektörün Sesi’’ programına konuk olarak katılıp, moderatörümüz Yener Ekinci’nin sorularını yanıtladı.
Sektöründe Adana’nın gururu olan İnci Çok Amaçlı Diş Protez Laboratuvarı kurucusu Ömer Faruk Yazar, Toros TV’de yayımlanan ‘Sektörün Sesi’’ programına konuk olarak katılıp, moderatörümüz Yener Ekinci’nin sorularını yanıtladı.
Adana’da faaliyet gösteren İnci Çok Amaçlı Diş Protez Laboratuvarı, profesyonel bir ekiple üretimini gerçekleştirdiği diş protezleriyle, insanların ağız sağlığına kavuşmasını sağlıyor. Firmanın kurucusu Ömer Faruk Yazar, gelen dijital ölçülere göre, üç boyutlu üretim yapabilecek teknolojiye sahip olduklarını ve bu özelliğin Avrupa’ya ürün ihraç edebilecek bir avantaj olduğunu söyledi. Sektörde yetişmiş eleman bulmakta zorlandıklarını dile getiren Kayhan, ‘’Sağlık Meslek Liselerine diş protez bölümü açılırsa, yaramıza merhem olur diye düşünüyorum’’ ifadelerini kullandı.
İnci Çok Amaçlı Diş Protez Laboratuvarı kurucusu Ömer Faruk Yazar, sektörde yetişmiş ve yetiştirmek üzere eleman bulmakta zorlandıklarını belirtti ve ekledi; Mesleğimizin kurtuluşu sağlık meslek liselerinde
Adana’da, 2006 yılında 100 metrekarelik dükkanda üretime başlayan İnci Çok Amaçlı Diş Protez Laboratuvarı, bugün iki ayrı üretim tesisinde, 56 kişilik personeli ile Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerindeki protez diş ihtiyacının önemli bir kısmını karşılıyor. Bölgenin sayılı diş üretim tesislerinden biri olan İnci Çok Amaçlı Diş Protez Laboratuvarı, bünyesine kattığı lazer katmanlı diş üretim makinesi sayesinde günlük 500 adet protez diş üretir hale geldi.
Sektöründe Adana’nın gururu olan markanın sahibi Ömer Faruk Yazar, Toros TV’de yayımlanan ‘Sektörün Sesi’’ programına konuk olarak katılıp, moderatörümüz Yener Ekinci’nin sorularını yanıtladı.
Firmanız bünyesinde ne gibi hizmetler veriyorsunuz?
Laboratuvarımızda zirkonyum, porselen, implant, lamine, inlay, onlay, CAD Software, CAM Software, Dental Porcelain, Artificial Teeth, Zirconia Porcelain Powder, Zirconia Blocks, Zirconium Block, Composite, Milling Tools, Laser Sintering, PMMA Blocks, Titanium Blocks, Glass ceramics çalışmalarını uzman ve deneyimli kadromuzla en üstün teknolojileri kullanarak hijyen ve steril ortamlarda üretmekteyiz. İleri teknoloji cihazlar ve kaliteli malzeme felsefesi ile üretimini gerçekleştiren laboratuarımız, birçok klinik ve hekime hizmet vermektedir.
Misyonunuzu, vizyonunuzu, kalite politikanızı ve değerlerinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Laboratuvarımızdaki bütün işler, kurduğumuz sistem üzerinden takibi yapılarak en kaliteli ve hızlı bir şekilde hekimlerimize ulaştırılmaktadır. Sektöründe deneyime sahip olmanın verdiği profeyonellikle; kaliteli hizmeti sağlamak ve memnuniyeti en üst seviyede tutmak, laboratuvarımız ve ekibinin en büyük amacıdır. Çalışanların da söz sahibi olduğu, katılımcı bir yönetimle pazara yön verebilen, güvenilir, aranan bir marka ve imaja sahip olduğumuz bir gerçektir. Deneyimli ve alanında uzman personelimiz ile uygun çalışma koşullarında, kaliteyi, yüksek teknolojiyi ve hijyeni sürekli iyileştirme kavramı içerisinde analiz ederek, en ekonomik ve estetik ürünleri hekimlerimize sunmak, kalite politikamızdır. Saygılı, dürüst, çalışkan, güvenilir ve tutarlı olmak, gerek firma içi gerekse dışında
adaletli ve sorumluluk sahibi olmak, insana ve doğaya saygılı olmak ise ana değerlerimizi oluşturur. Müşterilerle her an bilgi paylaşımı ile bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sürekli ve sağlıklı biçimde büyümeyi hedefliyoruz. Üstlendiğimiz misyon ve vizyon çerçevesinde, çağdaş ve uluslararası standartlar doğrultusunda oluşturduğumuz yönetim sistemi bilimselliği, seçkin personel ile ekip çalışmasına güvenen her zaman daha iyiyi hedefleyen ve bu doğrultuda kurumsal gelişimini sürdüren, hasta memnuniyetine odaklı bir kalite anlayışına sahibiz.
Mesleğinizle alakalı teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor musunuz veya geleneksel yöntemlerle mi işinizi devam ettirme tarafındasınız?
Teknolojiye hazırlık için yüksek maliyetli yatırımlara imza atıyoruz. Şu açık ki sektörümüz, dijitalleşmeye doğru gidiyor. Örneğin, ağzın ölçüsünün alınması ve laboratuvara gönderilmesi, burada alçı dökülmesi, model kalıbı elde edilmesi yakında tarih olacak. Tamamen data ile çalışılacak. Yani ağız içi 3D tarayıcılar ile ölçü alınarak data olarak bize gönderilecek. Bu sistem için altyapı çalışmalarımız hazır. Yani, biz bir yandan teknolojiye bir yandan insan değerlerimize yatırım yapıyoruz.
Yatırımlarınızın içeriği hakkında bilgi verebilir misiniz?
Son olarak, yurt dışından Alman meşei bir ‘Lazer Sinter’ makinesi kurulumu yaptık. Beraberinde Almanya’dan teknik bir ekip gelerek cihazın kullanımıyla ilgili çalışanlarımıza eğitim verdi. Dışarıdan ithal ettiğimiz ürünleri artık kendimiz imal ediyoruz. Önceden, yapımı 24 saat süren bir ürünü, sıfır hata ile 5 saatte hazırlayabiliyoruz.
Sektörün belli başlı sorunları hakkında bilgi vermenizi istesem, neler söylersiniz?
Yetişmiş veya yetiştirmek üzere eleman bulmak en temel sorunumuz… Yaklaşık 10 yıl öncesine kadar, ebeveynler okumakta gözü olmayan çocuklarını, meslek sahibi olmaları amacıyla laboratuvarlara verirlerdi. O çocuk ise bir disiplin altında çalışır, işi en ince detayına kadar öğrenir ve kazancıyla da aile bütçesine katkı sağlardı. Tabi, zamanla usta konumuna eriştiğinde geliri de artar ve kendi hayatını kurup idame edecek özelliğe sahip olurdu. Bir anlamda geleceğini kurtarırdı. Ne yazık ki, mevcut eğitim sisteminde bu saydıklarım artık mümkün olmuyor. İlgili fakülte ve bölümlerden mezun üniversite mezunu gençleri çalıştırmak durumundayız; fakat onda da modelin eksikliğinden midir veya sistemin çarpıklığından mıdır bilinmez, üniversite mezunu gençlerden hiçbir verim alamıyoruz. Hiçbir şey bilmiyorlar. Teoride bir şeyler öğrenmişler, pratik desen sıfır… Bomboş kafayla işbaşı yapıyorlar ve onları da bir çırak gibi yetiştirmek zorunda kalıyoruz. Gençlerimizin çoğunluğu da zaman ve emek verme taraftarı olmuyor. Devlet memuru olma yönünde hedef değiştiriyorlar. Daha doğrusu biraz kolaycılığa kaçıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığının bu soruna acilen el atması gerektiği inancındayım. Aksi halde kalifiye eleman yetiştirmekte zorlandığımız için sektörümüzün geleceği tehlikeye girecek. Şu an bunun tehdidi altında çalışıyoruz. Eskiden, Çıraklık Eğitim Merkezleri vardı. Benim elemanlarımın yarısı oradan gelme. 14-15 yaşlarında stajlarını yapıyorlar, işi öğreniyorlar ve 20 yaşına geldiklerinde ustalaşma yoluna giriyorlardı. Daha sonra Çıraklık Eğitim Merkezlerini kapattılar ve eleman sıkıntısı çekmeye başladık. Sağlık Meslek Liselerine diş protez bölümü açılırsa, bu yaramıza merhem olur diye düşünüyorum.
Şu an kaç personel ile hizmet veriyorsunuz?
Şu an, mevcutta 56 kalifiye elemanımız yer alıyor. 20 tane daha olsa işe alıp işimi büyüteceğim; ancak yok ne yazık ki… Kıbrıs, Adıyaman, Elazığ ve Mersin gibi yerlerden de siparişler geliyor. Bu nedenle, gece yarılarına kadar çalışmak zorunda kalıyoruz. Firma sahibi olmama rağmen, işleri yetiştirmek için bir işçi gibi ben de çalışıyorum.
Yetişmiş eleman sorunu olmasına rağmen Adana’nın mesleki anlamda potansiyelinin yüksek olduğu görünüyor. Bunun hakkında neler söylemek istersiniz?
Avrupa ülkelerinden, 3D teknolojisinin sunduğu imkanlar dahilinde sipariş alabilecek bir kapasiteye sahibiz; ancak bunu İzmir ve İstanbul yapıyor. Nedeni ise Adana’dan direkt uçuşların gerçekleştiği bir havaalanı olmaması… Aktarmalı uçuşlarda kargo ya hasar görüyor ya da kayboluyor veya zaman kaybı nedeniyle yerine geç ulaşıyor. Direkt uçuş avantajı sayesinde bu işi en iyi İzmir yapıyor. İhracatın kralı şu an İzmir… Hemen arkasından İstanbul geliyor. Bu iki şehirde mesleğimiz gelişmiş durumda.
Kaynak: Özel Haber - Yener Ekinci