DENİZİN ALTINDA YAŞAYAN,  BAJAU HALKI

Yayınlama: 30.09.2024
Düzenleme: 23.09.2024 14:58
A+
A-

Güney doğu Asya’da Filipinlerde yaklaşık 1000 yıldan beri dalgıçlık yaparak denizde yaşayan bir halk var : Bajau lar. Bajau lara Deniz Çingeneleri de deniliyor.

Deniz altında nefesinizi kaç saniye tuta bilirsiniz ? Eminim bunu denemiş sinizdir .Topu topu birkaç saniye…

Bajau halkı ,deniz altındaki hayata uyum sağlamak için dünyada evrimleşen ilk kabiledir .Tam 1000 yıldan beri su altında kalmalarına olanak tanıyan genetik mutasyonlar geçirdiler. Bajau kabilesi deniz üzerine inşa edilmiş evlerde yaşamlarını sürdürüyor ve bu yaşam tarzı onları genetik olarak farklılaştırdı. Bilim insanları Bajau halkının dalaklarının dalışla uğraşmayan komşu köy halkına kıyasla % 50 daha büyük olduğunu keşfettiler.

Bajau’lar tüm hayatlarını denizde yaşayıp okyanus tabanında yiyecek aramakla geçiriyorlar. Endonezya, Malezya ve Filipinler denizlerine dağılmış sığ denize çakılı kazıklar üzerindeki geçici evlerde ve teknelerinde yaşıyorlar.1000 yılı aşkın bir süre boyunca böyle kurdukları mini köylerde yaşıyorlar. Yiyecekleri tamamen çevrelerindeki deniz ürünlerine bağlı.

Bu onları karides, yengeç, balık ve mürekkep balığı yakalamak için bütün gün su altında çalışmaya zorluyor .Bu nedenle Bajau halkı, dış kulak ve orta kulak arasındaki basıncı dengelemek için kulak zarlarını delerek suyun altına dalış yaparken sıkıntı çekmiyorlar.

Ancak kulak zarını delmek aynı zamanda işitme yeteneğini azaltır ve kulak enfeksiyonlarına karşı duyarlı hale getirebilir…Bu su altında yaşamak için Bajau ların kabul etmesi gereken bir ödün.

Son derece sıra dışı olan şey ,okyanus tabanının 60 metre altında  16 dakikadan fazla dalış yapabilmeleridir .Bunu nasıl yapa biliyorlar ? Bilim adamlarının da keşfettiği gibi normal insanlardan çok daha büyük dalaklara sahipler. Kana daha fazla oksijen pompalama yeteneğine sahipler ve bu biyolojik dalış tankından farklı değildir. Dalaklarının hacmi normal insanlardan % 50 daha fazla. Özel olan, bu özelliğin sadece dalgıçlarda değil daha önce hiç dalmamış çocuklar da dahil olmak üzere kabilenin diğer üyelerinde de bulunması.

Bu denizin altında daha kolay yaşamak için evrim geçirdikleri anlamına geliyor.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.