Bilim kurgu gerçeğe dönüyor! Şeffaf fare derisiyle tıpta yeni bir çağ

Ford Üniversitesi bilim insanları canlı farelerin derisinin bir kısmı şeffaf hale getirmeyi başardı. Bu yeni teknoloji tıbbı görüntüleme alanında önemli bir adın olarak değerlendiriliyor.

Bilim kurgu gerçeğe dönüyor! Şeffaf fare derisiyle tıpta yeni bir çağ
Yayınlama: 07.09.2024
Düzenleme: 06.09.2024 17:06
A+
A-

Stanford Üniversitesi’nden bilim insanı Guosong Hong, “Bu teknoloji, damarların daha net görünmesini sağlayarak kan alımını kolaylaştırabilir, lazerle dövme silme işlemini daha basit hale getirebilir veya kanserlerin erken teşhisi ve tedavisinde yardımcı olabilir” dedi.

Kullanılan yöntem ise ışığın bir dalga boyunda dokuların farklı kırılma indekslerine sahip bölgelerinde saçılmasını önlemeye dayanıyor. Normalde vücut dokuları, ışığı farklı açılarda kırarak görüntüsünü bulanıklaşmasına neden olur. Ancak özel bir yöntemle dokuların kırılma indeksi çevresindeki sıvılarla eşitlendiğinde, ışık daha görünür olur.

Pratik ve etkili bir yöntem
Araştırmacılar tartrazin adı verilen gıda boyasını kullandı. Tartrazin, belirli dalga boylarındaki ışığı emerek çevredeki sıvının kırılma indeksini değiştirdi ve ışığın saçılmasını önemli ölçüde azalttı.
farelerin derisine uygulandığında Tartrazin boya, kan damarları, organlar ve hatta sindirim sistemindeki kas hareketleri gözlemlenebildi.
uygulanmadan birkaç dakika sonra cilt şeffaf hale geliyor ve işlem sonrasında yıkanarak eski haline dönüyor. Vücudun daha derin bölgelerine nüfuz eden boya ise idrar yoluyla dışarı atılıyor .İnsan derisinin fare derisinden 10 kat daha kalın. uygulamanın insanlar üzerinde işe yarayıp yaramayacağı belli değil araştırma , Science dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Özel Haber - Melisa Karmış

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.