YAHYA KANTUR:BALKAN KÜLTÜRÜNÜN TANITILMASI İÇİN KOLLARI SIVADIK
Çukurova Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Gazetemize Ziyarette Bulundu.
Çukurova Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Gazetemize Ziyarette Bulundu.
TOROS (Özel haber) Melisa Karmış – Çukurova Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yahya Kantur ve Yönetim Kurulu Üyeleri gazetemize ziyarette bulundu. Dernek Başkanı Kantur, “Balkan Türklerinin kültürlerinin unutulmaması için hız kesmeden faaliyet gösteriyoruz”
Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonuna Bağlı Çukurova Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Gazetemiz Toros’a ziyarette bulundular. Ziyarete başta Çukurova Balkan Türkleri Kültür ve Derneği Başkanı Yahya Kantur, Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcı ve Yönetim Kurulu üyesi Nejat Altıok olmak üzere Yönetim Kurulu üyeleri; Murat Öztanrıöver, Hayrettin Temel, Ramazan Çakar, Zihneti Emre, Fahri Nişancı, Erkan Er, Oya Tural, Türkan Pehlivan, Şenol Katıöz, Nüvit Eski ve Raji Yörük katılım sağladı. Balkan Türkleri kültürü hakkında merak edilen soruları yanıtlayan Başkan Kantur, bu kültürün yaşatılması hususunda faaliyet göstereceklerini ve etkinlikler yapacaklarının altını çizdi.
Başkan Kantur, “Derneğimiz uzun yıllardır faaliyet gösteren ve Balkan Kültürünü yaşatma hususunda etkinlikler yapan bir dernektir. Yakın zaman da bizimle aynı amaçta olan Çukurova Girit Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile yaptığımız iş birliği protokolü sayesinde daha fazla bu alanda faaliyet göstermeye devam edeceğiz. Bu iş birliği protokolü sayesinde balkan ve Girit yemek kültürlerinin tanıtılması ve halka sunulmasını sağlayacak üretim tesislerini kurmak hedeflerimizin başında gelmektedir. Bunun yanı sıra Balkan Girit camiasında unutulmaya yüz tutan el ayakkabıcılığı, ipek battaniye kilim dokumacılığı gibi Türkiye’de hayat bulan ve kaybolmak üzere olan meslekleri canlandırılması ve yeniden üretime geçmesi için düzenlemeler sağlayacağız. Bu bölgede yalayan çok fazla balkan Türkü var. Bu sebeple Balkan Kültürünün tanıtılması ve amacıyla yine gerçekleştireceğimiz bir diğer proje ise mübadele ile Türkiye’ye gelen hemşehrilerimizin gelirken yanında getirdikleri ve bugüne kadar muhafaza edilmiş eşyaların müze konseptinde sergilenmesi sağlayacağız. Yine bu minvalde talep gören eşyaların üretime geçebileceği bir olanak sağlayacağız. “İfadelerini kullandı.
“BU KÜLTÜRÜN TANITILMASINDA SANAT ÖNEMLİ BİR BASAMAK”
Türkiye’de yaşayan Balkan Türklerinin kültürünün daha iyi tanınmasının ve keşfedilmesinin birlik ve beraberlik içerisinde yaşamamız huşunda da son derce önemli olduğunun altını çizen Kantur, sözlerine şu şekilde devam etti; “Birlik ve beraberliğimiz için aslında kültürlerin tanınması da son derce önemli bir husus. Bizde yılardır bunun için faaliyet gösteren bir dernek olarak yok olmak üzere olan yerel dillerin canlandırılması ve öğrenim kurslarının düzenlenmesi hususunda çalışmalar yapmak için hazırlık yapıyoruz. Kültürün en iyi yansıtılma şekillerinden biri de biliyorsunuz ki sanatsal etkinliklerdir. Bizde mübadele, göç kültürlerimizi yansıtacak belgesel, tiyatro, defile, folklor etkinlikleri, müzik faaliyetleri ve piyesler düzenlemeyi hedeflemekteyiz. Yine bu etkinliklerin yanında göç temalı fotoğraf sergileri ve kitap sergileri düzenlemenin hazırlığı içerisindeyiz. Mübadele sebebiyle parçalanan çok fazla aile var biliyorsunuz ki. Bu hususta parçalanan aileleri bir araya getirilmesi çerçevesinde ata toprakları ile ana vatanımız arasında kültürel geziler düzenleyeceğiz. Bu bizim için en hassas konulardan biridir.
“KÜLTÜREL DEVAMLILIĞI SAĞLAYACAĞIZ”
Balkan Türkleri Kültürünün yayılması için son derece önemli işler gerçekleştireceklerini anlatan ve önemli birliler kaydeden Başkan Kantur, kardeş belediye oluşturacaklarını dile getirdi. Kantur, “Seyhan Belediyesi ile birlikte mübadele şehirleri arasında belediyeler belirleyerek Kardeş Belediyeler oluşturularak kültürel devamlılığın sağlanmasını hedeflemekteyiz. Yine bu bağlamda Türkiye’de mübadele, göç ve balkanlar ile ilgili çalışmalar yapmış, ayrıca Balkan camiasındaki ünlülerimizin Adana-Seyhan’da buluşmalar yapmasını sağlayacağız. Yine bizler için önemli olan bir çalışma ise her sene mübadelenin imzalandığı 30 Ocak tarihinde Mübadele Göç Festivali düzenleyip Balkan ülkeleri ile Balkan göçmenleri yurttaşlarımız buluşturup kültürel etkinlikler düzenlemek. Mübadele Göç Festivalinin de bu alanda bizlere ciddi anlamda katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Devamlı olarak belirttiğimiz gibi yaptığımız farklı farklı etkinlikler ve faaliyetler ile Balkan Türkleri kültürünün devamlılığını sağlamak için çalışacağız.”