ZİNCİRİYE MEDRESESİ HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR

TOROS(Özel Haber) Serdar Akın - Meryem Ünal - Yahşi Bey tarafından 14y.y.’da Aksaray’a inşa edilen Zinciriye Medresesi binlerce öğrenciye ve vatandaşa hala eğitim vermeye devam...

ZİNCİRİYE MEDRESESİ HİZMET VERMEYE DEVAM EDİYOR
Yayınlama: 22.07.2023
Düzenleme: 22.07.2023 10:23
A+
A-

TOROS(Özel Haber) Serdar Akın – Meryem Ünal – Yahşi Bey tarafından 14y.y.’da Aksaray’a inşa edilen Zinciriye Medresesi binlerce öğrenciye ve vatandaşa hala eğitim vermeye devam ediyor.

Medrese’de kurs veren hocalardan biri olan Fatih Coşkun, Zinciriye Medresesinin tarihçesi ve verdiği eğitimler hakkında kısa açıklamalarda bulundu.

“O dönemlerde Cemaleddin Aksaray-i gibi İslami ve tıbbi ilimler alanında hem hukuk dalında birçok mütefekkir devlet adamları ve alimlerin yetiştirdiğini” söyleyen Fatih Coşkun ayrıca medresenin inşasında kesme taş ve tuğla kullanıldığını belirtti. Medresenin dönem dönem restore edildiğini ve sağlamlığı günümüze kadar korunduğunu ifade eden Coşkun mimarisinde Selçuklu bitkisel motiflerde görünmekte olduğunu söyledi.

Coşkun , “20.yüzyılın başlarına kadar medrese görevini devam ettirmiştir. Cumhuriyetin 1927-1943 yılları arasında hapishanelerin dolması nedeniyle Zinciriye Medresesi hapishane işlevini görmüştür. Daha sonrasında müze olarak kullanılmıştır. İlerleyen zamanda restore çalışması tamamlanınca 2012 yılından itibaren Aksaray Belediyesine devredilmiştir. Medrese günümüzde de  yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından yoğun ilgi görmeye devam etmektedir” dedi.

Fatih Coşkun medresenin verdiği eğitimlere de kısaca değinerek konuşmasına devam etti: “Zinciriye Medresesinde birçok kültürel faaliyetler bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ebru sanatı, ney sanatı, bilgisayar kursu, su kabağı kursu, kütüphane ve el sanatları bulunmaktadır. Medresemizde özellikle kütüphaneye lise ve üniversite öğrencileri tarafından çok fazla ilgi göstermektedir. Ayrıca kütüphanemizde güncel kitaplarda olmak üzere 4 bine yakın eser bulunmaktadır.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.