Adana’nın Yumurtalık ilçesinde narenciye üretimi yapan Tarım Orman Gençlik Konseyi Üyesi Canberk Çınar, yapay zeka destekli paketleme hattı kurarak tarımı geleceğe taşımayı hedefliyor.
Yüksek finans mühendisi olarak mezun olduktan sonra çocukluk hayali olan çiftçiliğe yönelen Çınar, ailesinden devraldığı narenciye üretimini ikinci kuşak olarak sürdürüyor. Avrupa standartlarına uygun, kalıntısız ve izlenebilir meyveler üreterek ihracat yapan genç çiftçi, teknolojiyi tarımda verimliliğin anahtarı olarak görüyor.
Türkiye'nin kalkınmasında ihracat çok önemli
Çınar, dünyanın pek çok ülkesinde tarım sektörüne destekler sağlandığına dikkati çekerek, "Türkiye'de de bu destekler veriliyor. Türkiye'nin kalkınmasında ihracat çok önemli. İhracat noktasında da devletimizin çeşitli destekleri oluyor. Narenciye ihracatı için destekler oluyor, bundan faydalanıyoruz. Bu, bölge ekonomimize son derece faydalı oluyor. Ayrıca, yeni yatırımlarımızda da çeşitli destekler alıyoruz." diye konuştu.
Çınar, yapay zeka destekli paketleme hattı kurmayı düşündüğünü de kaydederek, "Dilerim ki bunu başarabiliriz. Teknolojiyi kullanarak tarımda karşımıza çıkan problemleri çözmeyi amaçlıyorum." ifadelerini kullandı.
Kırsalda genç nüfusun azaldığına
Çınar, tarım alanında faaliyet göstermek isteyenlerin satacakları ürünü iyi seçmeleri gerektiğine işaret ederek, iyi bir müşteri tespiti yapılmasının önemini dile getirdi. Kırsalda yaş ortalamasının yükseldiğine dikkati çeken Çınar, keyifle vakit geçirebilecek imkanların oluşmasıyla gençlerin kırsala dönüşlerinin hızlanmasını temenni ettiğini söyledi.
Kırsalda genç nüfusun azaldığına dikkat çeken Çınar, teknoloji ve sosyal imkânlarla desteklenen tarımın gençler için cazip hale gelebileceğini söyledi.