Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Türkiye’nin son dönemde yoğun sismik hareketlilik yaşadığını vurgulayarak, “Deprem fırtınası” olarak nitelendirdiği sürecin bir süre daha devam edeceğini açıkladı. Tatar, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin sadece bölgeyi değil, tüm Türkiye’yi etkileyen zincirleme bir hareket yarattığını ifade etti. “O büyük depremler Türkiye’yi Güneybatı yönüne doğru 3,5 ila 7 metre arasında kaydırdı. Bu kayma, diğer fayların da tetiklenmesine neden oldu” dedi.
“Beklenmedik bölgelerde depremler arttı”
Son günlerde Mersin’in Erdemli ve Balıkesir’in Sındırgı ilçelerinde meydana gelen depremleri hatırlatan Tatar, “Artık sadece bilinen fay hatları değil, örtülü faylar da harekete geçiyor. Bu nedenle beklenmedik bölgelerde de sık sık depremler kaydediliyor. Küçük ve orta büyüklükteki depremler, çevredeki fayları tetikleyerek zincirleme bir süreci başlatabiliyor” diye konuştu.
“Zamanını kestirmek imkânsız”
Yerbilimcilerin depremlerin yerini ve büyüklüğünü öngörebildiğini ancak kesin zamanını tahmin edemediğini dile getiren Tatar, şunları kaydetti: “Depremlerin devam etmesini bekliyoruz. Özellikle örtülü fayların harekete geçmesi, haritaların yeniden işlenmesine yol açıyor. Bu durum, ülkemizin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Vatandaşlarımız hazırlıklı olmalı çünkü bu sismik hareketlilik bir süre daha sürecek.”