Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Vakıflar Kanunu değişikliği ile kültür merkezlerinin belediyelerden alınarak yeniden yandaş vakıflara devredilmek istendiğini belirterek iktidara yüklendi. Şevkin, “Asla kamu yararı gözetmeyen bu yasa teklifiyle halkın kullanımına kazandırılan yüzlerce kültür alanı İstanbulluların ve tüm Türkiye’nin elinden alınmak isteniyor” dedi. Mecliste yaptığı konuşmada Vakıflar Kanunu teklifini eleştiren Dr. Şevkin, İstanbul’daki Yerebatan Sarnıcı, Gazhane, Feshane, Beşiktaş ve Kadıköy İskele Kütüphaneleri gibi alanların belediyelerden alınmak istendiğini vurguladı. “Kültür varlıklarını korumak için mülkiyet değil, niyet gerekir. Bu düzenleme Anayasa’ya da TBMM’nin geleneklerine de aykırıdır” dedi.
“Milletin sorunları görmezden geliniyor”
Şevkin, yoksulluk ve açlık sınırına rağmen halkın sefalet ücretine mahkûm edildiğini, çocukların yatağa aç girdiğini, engelli, dul ve yetimlerin 3-4 bin lira ile geçinmek zorunda bırakıldığını söyledi. “Türkiye’nin önceliği bu mudur? Eğer öyle olsaydı bugün asgari ücreti tartışır, yoksul çocukların açlığını çözmeye çalışırdık” diye konuştu.
Konuşmasında CHP’li belediye başkanlarının tutuklanmasına da değinen Şevkin, “Yüzyıllarca hapis cezası istenen suç örgütü lideri serbest dolaşırken, tüm Türkiye’ye mal olmuş ‘Adana gibi Başkan’ Zeydan Karalar tutsak ediliyor. Kadir Aydar’ı, Seyhan’ın ilk kadın Belediye Başkanı Oya Tekin’i tutsak edenler hiç mi vicdanlarına sormuyor?” ifadelerini kullandı.
“Yeter artık, elinizi çekin”
İktidarın belediyelere yönelik baskısını eleştiren Şevkin, İller Bankası kaynaklarının kısıtlandığını, CHP’li belediyelere kredi verilmediğini ve bürokratların tutuklandığını belirterek, “Yeter artık! CHP’li belediyeler üzerinden elinizi çekin. Yargı, siyasetin sopası hâline getirildi. Daha demokratik günlerde, belediye başkanlarımızın özgürlüğüne kavuştuğu günlerde buluşmak dileğiyle” dedi.