Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Çukurova’daki sulama birlikleri tarafından çiftçilere gönderilen "Su yok, ekim yapmayın" mesajlarına sert tepki gösterdi. Barut, "Geçen yıl da benzer uyarılar yapıldı. Şimdi yine çiftçiye ‘ekmeyin’ deniyor. Bu kabul edilemez, iktidar sorumluluktan kaçamaz" dedi.

Barut, iktidarın uzun süre önce kamuoyuna tanıttığı "Çukurova Basınçlı Sulama Suyu Projesi"ni hatırlatarak, bu projenin akıbetinin açıklanmasını istedi. “Su akıyor, iktidar bakıyor” diyen Barut, çiftçilerin üretimden uzaklaştırıldığını ve bunun Türkiye'nin gıda güvenliği açısından büyük bir risk oluşturduğunu vurguladı.

“Tarımı Krize Sürüklüyorlar”

Barut açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Küresel iklim değişikliği ve kuraklık riskine karşı etkin önlemler alınmıyor. İktidar hatalarının bedelini çiftçimize ödetemez. Bu yanlışlar nedeniyle ülkemizin gıda egemenliği de risk altında. Derhal çiftçilerin yaralarını sarın. Tarıma ve üreticiye destek verin.”

“Acil Eylem Planı Şart”

Barut, hükümeti göreve çağırarak, çiftçilerin mağduriyetinin giderilmesi için tarıma ve üreticiye acil destek verilmesi gerektiğini söyledi. Tarımsal sulamada verimliliği artıracak yatırımların ivedilikle başlatılması gerektiğini belirten CHP’li Barut, “Tarımsal sulamada kapalı sulama sistemlerinin yatırımlarını hayata geçirin. Bu kriz daha fazla büyümeden tarımsal sulamada etkin çözüm üretilmeli. Küresel iklim, kuraklık ve su krizine karşı acil eylem planı hazırlanmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi