UZMANINDAN YKS TERCİHLERİ İÇİN UYARILAR

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - ÖSYM tarafından yapılan YKS 2023 sınav sonuçları 20 Temmuz’da açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanması ile öğrencilerin üniversite tercih...

UZMANINDAN YKS TERCİHLERİ İÇİN UYARILAR
Yayınlama: 01.08.2023
Düzenleme: 02.08.2023 13:16
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – ÖSYM tarafından yapılan YKS 2023 sınav sonuçları 20 Temmuz’da açıklandı. Sınav sonuçlarının açıklanması ile öğrencilerin üniversite tercih maratonu başladı. Öğrenciler kendileri için en doğru üniversiteleri araştırmaya başladı. Psikolojik Danışman Rehberlik ve Motivasyon Uzmanı Mesut Sezerbaş 2023 YKS Tercihleri için öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

Sezerbaş, “Değerli aileler kıymetli gençler beklenen tercih heyecanı 27 Temmuz itibarı ile başladı. Sınava hazırlanmak ne kadar emek, titizlik ve sabır gerekiyorsa, tercih sürecinde titizlikle, heyecanla ve sabırla yapılmalı. Her yıl yüzlerce genç arkadaşımızın çalışmaları, emekleri yanlış tercihten boşa gidiyor onlar kadar bizlerde üzülüyoruz. 8 ağustos gecesine kadar devam edecek olan tercih işlemlerimizi sağlıklı bir şekilde yönetebilmemiz için uygun şartların sağlanması gerek. Bu şartları şöyle sıralamak isterim” diyerek maddeler halinde devam etti:

  • Uzmana danışmak: birden fazla uzman görüşü alınmalı, birinin göremediğini bir başkası görebilir veya daha farklı bakış açısına sahip olmanızı sağlayabilir.
  • Acele etmeyin: ilk günlerde hemen tercih yapmakta acele etmeyin, sona da bırakmayın bu ikisi size yanlış tercih yaptırabilir. Erkenden tercih yapmanız rehavete sona bırakmanız strese sokabilir.
  • Siz ne düşünüyorsunuz: maalesef yıllardır yaşanan durumlardan birisi tercih yapacak olan öğrenciler aile baskısı karşısında kendi fikirleri önemsenmeden, dikkate alınmadan aile istiyor diye gitmek zorunda bırakılıyor. Sonrası sevilmeyerek okuma, sevilmeden çalışmak durumunda kalıyor genç arkadaşımız.
  • İstişare: bazı genç arkadaşlarım duygusal yaklaşıp üniversite ortamı görmek istiyorum diyerek ailesini maddi anlamda zora sokarak sevdiği bir bölüm okumaktansa daha çok üniversite ortamının cazibesine kapılıp doğru bir tercih yapmaktan uzak kalıyor. Üniversiteye gitmek için de gidilmez ancak bir hevesle yapılan tercihler üzücü sonuçlanabiliyor.
  • Mutlaka istişare: her şey aile içerisinde güzel bir üslupla konuşarak, saygı ve sevgiyle karşı tarafı dinleyip en doğrusu neyse onun kararını almak lazım. Şu ifade dili kullanılabilir; neye dayanarak bu bölümü yazmak istiyorsun veya neye dayanarak bu şehri istiyorsun. Fikirlerin artısı eksisi karşı tarafa ifade edilir artışımı çok eksisi mi çok ona göre karar alınır
  • İçinden geleni söyle: tercih yapacak genç arkadaşım tercih listesini önce gelmesini çok istediği sırf ataması çok diye değil bunun yanında ilgisi merakı da olmalı o bölüme karşı. Gelirse mutlulukla okurum dediği bölümden başlamalı. Sonra ilgisi az olan bölümleri sıralayabilir.
  • Tercih nasıl yapılır: gerçek sıralamanız neyse her yıl olduğu gibi kontenjan artırımı veya azalımı olacağından ve talep durumundan dolayı, gerçek sıralamanızın biraz önlerinden örneğin 100 binde olan arkadaşım 80 binden başlayabilir, yine aynı nedenden dolayı 120 binlere kadar yazıp gelmesini garantileyebilir. Bu aralık bölümlere ve sıralamalara göre değişebilir.
  • Eleme yap: belirlenen sıralama aralığından çıkan bölümler ve şehirler elemeden geçmeli. Hayatta bu bölüme gitmem, şu şehre gitmem denilen bölüm ve şehirleri eleyeceksinizdir. Kalan bölüm ve şehirler üzerinden aile ile istişare edilebilir veya daha iyi araştırılabilir internet üzerinden.
  • Sorun: gitmek istediğiniz şehir ve bölüm için sosyal medyada kişiler bulabilir onlarla irtibat kurabilir sorularınızı sorabilirsiniz. Üniversitelerin internet üzerinden yerlerini, barınma yerlerini araştırabilirsiniz
  • Ne iş olursa yaparım: bazı genç arkadaşlar öyle tercih listeleriyle geliyor ki şaşırıyoruz. Örneğin infaz koruma memurluğu bölümünün altına çocuk gelişimi onun altına ilahiyat onun altına muhasebe şeklinde listeyle geliyorlar. Oysaki meslek seçimi öncelikle yaşam tarzımıza, inanç ve değerlerimize, ilgi ve becerilerime göre tercih edilmeli. Elbet maddiyat önemli ama sevginin önüne geçmemeli. Sevilmeyerek ama parası için yapılan meslek insanlığa zarar verecektir. Mesleki intihardır.

Mesut Sezerbaş , konuşmasını sonlandırırken gençlere nasihatlerde bulundu; “Sevgili gençler kötü bölüm yoktur kendini geliştirmemiş kişi vardır. Gelişime açık, zamanı mesleki gelişimi için kullanan, öz yeterliliği yüksek gençler her zaman kendilerine iş bulur. Mutlu ve gönlünüze göre bir tercih süreci diliyorum. Kendisini artık üniversite günlerinin beklediği arkadaşlarımı tebrik ediyor, kendisini bir kez daha denemek isteyen genç arkadaşlarıma da kolaylıklar diliyorum. “

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.