Adana Tabip Odası Başkanı Psikiyatri Uzmanı Dr. Özden Polatöz, internet üzerinden yapılan sağlık araştırmalarının bireylerde sağlık kaygılarını artırdığını söyledi. Kontrolsüz ve doğrulanmamış bilgilerin tedavi sürecini olumsuz etkilediğini vurgulayan Polatöz, “Doğrulanmamış içerikler; tedavi yerine daha vahim sonuçlar yaratır” dedi.
“Siberkondri” olarak tanımlanan durumun hasta-hekim güvenini zedelediğini ifade eden Polatöz, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte sağlık konularında çevrim içi bilgi arayışlarının hızla arttığını belirtti. Küçük belirtilerin yanlış araştırmalarla paniğe dönüşebildiğini dile getiren Polatöz, “İnsanlardaki küçük bir belirti, internette yapılan yanlış bir araştırmayla panik sebebine dönüşebilmekte, sağlık kaygılarını körüklemektedir” diye konuştu.
Pandemi döneminde siberkondrinin daha da yaygınlaştığını belirten Polatöz, belirsizlik ortamı ve sosyal medyada hızla yayılan doğrulanmamış bilgilerin kaygıyı artırdığını söyledi. “Küçük bir baş ağrısı ya da yorgunluk için internette araştırma yapan insanlar, kendilerini ciddi hastalık ihtimalleriyle karşı karşıya kalmaktadır” diyen Polatöz, bu durumun gereksiz korkulara ve yanlış yönlendirilmiş kaygılara yol açtığını ifade etti.
Bu sürecin teşhis ve tedavide aksaklıklara neden olduğunu vurgulayan Polatöz, hekimlere duyulan güvenin azalmasının sağlık sisteminde ciddi bir sorun haline geldiğini söyledi. Gereksiz tetkik taleplerinin hem maliyetleri artırdığını hem de süreci karmaşıklaştırdığını belirtti.
“Siberkondriyle mücadele sağlık okuryazarlığının geliştirilmesiyle mümkündür”
Dijital sağlık okuryazarlığının önemine dikkat çeken Polatöz, sosyal medyadaki bilgi kirliliğinin hastaları yanlış beklentilere sürüklediğini kaydetti. “Siberkondriyle mücadelede toplumun doğru bilgiye ulaşması, ancak dijital sağlık okuryazarlığının geliştirilmesiyle mümkündür” diyen Polatöz, Sağlık Bakanlığı ve meslek örgütlerince onaylı güvenilir dijital platformların yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Eğitim kurumlarında dijital okuryazarlık derslerinin sağlık içerikleriyle desteklenmesini ve medya aracılığıyla doğru bilginin kamuoyuna ulaştırılmasını önemsediklerini belirten Polatöz, resmi platformlarda güvenilir kaynak listelerinin paylaşılmasının hasta-hekim iletişimini güçlendireceğini ifade etti.
Siberkondri, bireylerin yaşadığı küçük bir belirti ya da sağlık şikâyetini internette araştırması sonucunda ciddi hastalık ihtimalleriyle karşılaşarak aşırı kaygı duyması durumu olarak tanımlanıyor. Bu süreçte internetten edinilen tıbbi bilgilerin hastalık korkusu ve paniğe yol açtığı belirtiliyor.




