Ünlü: “Kadına yönelik şiddeti sonlandırmak, toplumsal dayanışma ve kararlılıkla mümkündür”
Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde konuşan Meclis Üyesi Nazlı Pınar Ünlü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla mecliste yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddetin insan hakları sorunu olduğuna dikkat çekti.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde konuşan Meclis Üyesi Nazlı Pınar Ünlü, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla mecliste yaptığı konuşmada kadına yönelik şiddetin insan hakları sorunu olduğuna dikkat çekti.
Pazartesi günü Adana Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında konuşma gerçekleştiren Meclis Üyesi Nazlı Pınar Ünlü, toplantıda 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında toplumsal boyutta çağrıda bulunarak İstanbul Sözleşmesinin önemini vurguladı.
“Kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki yaygın bir sorun olmaya devam ediyor”
Adana Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Nazlı Pınar Ünlü Mecliste yaptığı konuşmada 25 Kasım’ın farkındalık ve dayanışma günü olduğunu şu cümleleri ile ifade etti: “25 Kasım, Kadına Yönelik Şiddete Karsı Uluslararası Mücadele Günü sadece bir anma günü değil, ayni zamanda bir farkındalık ve dayanışma günüdür. Kasım ayı meclisinin ilk gününden itibaren gerek yaptığımız meclis konuşmaları gerek anıt sayaç görselimizle, kadına yönelik şiddete karşı tutumumuzu, farkındalığımızı göstermiş bulunmaktayız. Kadına yönelik şiddet, dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de ne yazık ki yaygın bir sorun olmaya devam ediyor. Tam da bu noktada İstanbul Sözleşmesi’ni özellikle hatırlatmak istiyorum.”
“Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’ni 2011 yılında ilk imzalayan ülke olmasına rağmen, 2021 yılında sözleşmeden çekilen ilk ülke olmuştur”
Nazlı Pınar Ünlü, “Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’ni 2011 yılında ilk imzalayan ülke olmasına rağmen, 2021 yılında sözleşmeden çekilen ilk ülke olmuştur. Bu sözleşme kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesidir. Kadına yönelik şiddetin sadece bir ülkeye özgü bir sorun değil, küresel bir insan hakları meselesi olduğuna işaret eder. Kadınların şiddetten korunması ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için uluslararası düzeyde bir farkındalık oluşturmak ve bu sorunun çözümü için ülkelerin ortak hareket etmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Kadına yönelik şiddeti insan hakki ihlali olarak ele alır ve kapsamlı tedbirler sunar. Sözleşme, devletlere kadınların güvenliğini sağlama ve şiddeti önleme konusunda yasal ve politik yükümlülükler getirmektedir. Belediyelerimizin bizler sosyal demokrasiye inanan yerel yöneticiler olarak; Adana Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere tüm ilçe belediyelerimiz faaliyetlerinde İstanbul Sözleşmesinin ruhuna uygun şekilde, şiddeti önleme ve mağdurları destekleme konusunda kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz” diye ifade etti.
“Toplumsal cinsiyet eşitliği bir medeniyet göstergesidir ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek yalnızca kadınların değil hepimizin ortak görevidir”
Ünlü,“Ancak biliyoruz ki bu mücadele sadece yerel yönetimlerin çabasıyla başarıya ulaşamaz. Devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, medya, özel sektör ve bireyler olarak hepimize düsen büyük sorumluluklar var. Toplumsal cinsiyet eşitliği bir medeniyet göstergesidir ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek yalnızca kadınların değil hepimizin ortak görevidir. Kadına yönelik şiddeti sonlandırmak, toplumsal dayanışma ve kararlılıkla mümkündür. Buradan tüm kadınlara sesleniyorum; haklarınızı savunmakta asla yalnız değilsiniz! Ve tüm erkeklere çağrıda bulunuyorum; bu mücadeleye ortak olun. Eşitlik ve adalet, hep birlikte inşa edeceğimiz bir gelecekten doğar. Son olarak kadına yönelik şiddete karşı mücadelede hayatını kaybeden tüm kadınlarımızı rahmetle anıyor, şiddetsiz bir dünya için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğimize söz veriyoruz” şeklinde konuştu.
Kaynak: Özel Haber - Çağlacan Kurt