TÜRKİYE’NİN 6’CI YERYÜZÜ PAZARI ADANA’DA AÇILDI

TOROS (Haber Merkezi) - İyi temiz ve herkes için adil gıdayı savunan Slow Food Birliği’nin önderliğinde. Türkiye’nin 6’ cı Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı Adana...

TÜRKİYE’NİN 6’CI YERYÜZÜ PAZARI ADANA’DA AÇILDI
Yayınlama: 16.10.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – İyi temiz ve herkes için adil gıdayı savunan Slow Food Birliği’nin önderliğinde. Türkiye’nin 6’ cı Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı Adana Atatürk Parkı’nda büyük coşku içerisinde açılışını gerçekleştirdi. Yeryüzü Pazarı’na katılım yoğun oldu. Adana’nın yerel üreticilerinin hazırladığı doğal ve yöresel ürünler vatandaşların ilgisiyle karşılaştı. Açılışta Adanalı şeflerin hazırladığı yöresel

Adana yemekleri de yerini aldı. Adanalı Olea Cilicia Zeytin firması Sonbahar Hazırlık Atölyeleri Etkinliği kapsamında çocuklara geleneksel yöntemlerle zeytin kurma eğitimi verdi. Büyük heyecan yaşayan çocuklar elleriyle zeytin kurmanın mutluluğunu yaşadı. Ayrıca Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Yeryüzü Pazarı’na katılarak hayırlı olsun temennisinde bulundu. Stantları gezerek yerel üreticilerden bilgiler aldı.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER YAŞANDI

İtalya’dan gelerek Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı’nın açılışına katılan Slow Food Yeryüzü Pazarlarının Koordinatörü Elena Sandrone Adanalı üreticilerin stantlarını gezerek ürünler hakkında bilgiler aldı, tadım yaptı, üreticilere sertifikalarını sundu. Renkli görüntülerin yaşandığı açılışta Elena Sandrone Adana’nın yöresel ürünü ‘Kuru Fasulye’ ve yöreye has ‘Karakılçık Bulgur Pilavı’nı açılışa katılan davetlilere ikram etti. Slow Food Adana Kurucu Lideri Pırıl Bilici, Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı Lideri Efsun Güranı, İtalya’dan gelerek açılışa katılan Slow Food Yeryüzü Pazarlarının Koordinatörü Elena Sandrone, Slow Food Katılımcı Garanti Programı (PGS) Koordinatörü Silvia Rota’ ya teşekkür ederek, Adana’nın yerel ürünlerinden hazırlanan sepeti sundu.

GENİŞ KATILIM OLDU

Adana Büyükşehir Belediyesi, halk oyunları gösterisinin sunulduğu açılışta, Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı’nın marşları ve şarkılarıyla renklendi. Açılışa, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Elif Uzun, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, , Slow Food Yeryüzü Pazarlarının Koordinatörü Elena Sandrone, Slow Food

Katılımcı Garanti Programı (PGS) Koordinatörü Silvia Rota, Slow Food Türkiye Yeryüzü Pazarı Liderleri, Çukurova Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gözde Ramazanoğlu, Kurtuluş Mahalle Muhtarı Nevin Biçer, Çukurova Aşçılar Derneği üyeleri, Adanalı ünlü şefler, kadın kooperatifleri, STK temsilcileri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

ADANA’YA ULUSRARARSI BİR MARKA KAZANDIRDIK

Slow Food Adana Kurucu Lideri Pırıl Bilici, Adana’ ya Ulusrararası bir marka kazandırmanın haklı gururunu yaşadıklarını ifade ederek, Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı’nın hayata geçirilmesinde destek sunanlara teşekkür etti. Bilici; “2 yıl önce başlayan serüvenimiz bugün yeryüzü pazarı olarak resmileşmekte. Özellikle, Slow Food Yeryüzü Pazarlarının Koordinatörü Elena Sandrone, Slow Food Katılımcı Garanti Programı (PGS) Koordinatörü Silvia Rota’nın katılımıyla pazarımızın açılışını gerçekleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Yola çıktığımız günden bu yana türlü zorluklar yaşayan üreticilerimiz, el ele vererek zorlukların üstesinden gelmeyi ve pazarımızı ayakta tutmayı başarmışlardır. Bir değerin katlanarak büyüyeceğine gönülden inanıyorum” dedi.

AMACIMIZ YEREL ÜRETİCİYİ DESTEKLEMEK

Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı Lideri Efsun Gürani, amaçlarının yerel üreticiyi destekleyerek farkındalık yaratmak olduğuna vurgu yaparak, üreticilerle tüketicileri bir araya getirmek olduğunu kaydetti. Gürani; “Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı’nın hayata geçirilmesinde ve Adana’mıza kazandırılmasında büyük destekleri olan Slow Food Adana paydaşlarımız, Adana Büyükşehir Belediyesi, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, ve Adana Çiftçiler Birliği’ne bugünkü açılışımızda emeği geçen herkese, özellikle proje paydaşlarımız Tayyar Zaimoğlu, Park Zirve ekibi, Çukurova Aşçılar Derneği, Adana Büyükşehir Belediyesi ekibine, Slow Food Adana ailesi olarak çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

GELECEK KUŞAKLARA AKTARILMASINI SAĞLIYOR

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Elif Uzun, Slow Food Adana Kurucu Lideri Pırıl Bilici, Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı Lideri Efsun Gürani’ye teşekkür ederek konuşmasına başladı. Uzun; “Böylesi güzel bir projede Büyükşehir Belediyesi olarak paydaş olduğumuz için mutlu olduğumuzu dile getirmek isterim. Fast Food’un karşıtı olan Slow Food, yani yavaş, temiz ve adil gıdayı savunan bir hareket. Aslında yeryüzünün geleneksel ürünlerini, kendimize ait yerel ürünleri üretmeyi, hem de tüketmeyi doğal olarak gelecek kuşaklara bırakılmasına katkı sunduğu için de ayrıca çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

BİR MİLYONUN ÜZERİNDE DESTEKÇİMİZ VAR

Slow Food Yeryüzü Pazarlarının Koordinatörü Elena Sandrone, Slow Food’un 30 yıldır çevreyi, gıdayı, üreticileri desteklemek için çalışmalarına devam ettiğini ifade ederek, 160 farklı ülkeye 1 milyonun üzerinde destekçiye ulaştıklarını dile getirdi.

Elena Sandrone; “ Bugün Adana Yeryüzü Pazarı’nın organizasyonuna destek olmak için buradayım. Slow Food’un temel hedefi doğru, temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmaktır. İyi gıda çünkü hem damak zevkine, hem de doğru gıdaya ulaşmaktır. Temiz gıda çünkü, hayvanlara, insanlara, gıdanın tüm tüketicilerine zarar vermeden üretim yapmak. Doğru çünkü, etik değerlere, çevreye, insanlara saygı duyan gıda” diye konuştu.

‘EN GÜZEL DENİZ HENÜZ GİDİLMEMİŞ OLANDIR’

Slow Food Yeryüzü Pazarı’nın her geçen gün büyüyerek 21 ülkede 92 hedefe ulaştığına vurgu yapan Elena Sandrone ; “Yeryüzü pazarımız küçük ama düzenli olarak büyüyor. Slow Food Yeryüzü Pazarı, 92 ülkeden sonra Türkiye’de Foça, Tarsus, Kastamonu, Muğla ve Şile’den sonra bugün Adana ile birlikte 6. durağına ulaşmış durumda. Bugün Yeryüzü Pazarı’nın açılışı ve Slow Food’un ileri gidişini görmekte ve kutlamaktayız. Yeryüzü pazarının açılışı bizim için son nokta, başarı noktası değil, aksine bir başlangıç noktasıdır. Nazım Hikmet’in de dediği gibi “en güzel Deniz henüz gidilmemiş olandır” o güzel Deniz’e bir gün ulaşabilmek için başladığımız yola çıktığımız noktadır burası” ifadelerine yer verdi.

UNUTLUMAYA YÜZ TUTMUŞ ÜRÜNLERİMİZ VAR

Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı’nın Çukurova’nın bereketli topraklarında yetişen doğal ve yerel ürünlere sahip çıktığını hatırlatarak, böylesi pazarların çok önemli olduğunu kaydetti. Bilgiç; “Unutulmaya yüz tutmuş, devamı tehlikeye girmiş ve bulunması gereken o kadar çok ürünümüz var ki. Bunu 6 Şubat depreminde fazlasıyla yaşadık. 50 yıl önce çocukluğumuz bahçeli tek katlı evlerde geçti. Ben de öyle bir evde yaşadım. Bahçemizde yetiştirdiğimiz domates, biber, fasulyenin tadını bugün alabilmiş değiliz. O tatlara bu pazarlar vesilesiyle ulaşabilmek, geleneğin gücünü görebilmek, geleceğe taşıyabilmek çok önemli” şeklinde konuştu.

ADANA’YI ÖNE ÇIKARACAĞIZ

Adana Ticaret Odası Başkanı Yücel Bayram, Slow Food Yeryüzü Pazarı’nın üreticileri destekleyerek, yerel ürünlere ulaşımı sağladığını belirtti. Adana’yı öne çıkaracak projeleri desteklediklerini ifade eden Yücel Bayram şunları söyledi; “Bu tür organizasyonlardan inanılmaz derecede mutluyum. Adana’da yaklaşık 40’ın üzerinde Kadın Kooperatifi var. Hep birlikte bu kooperatifleri daha iyi nasıl destekleriz. Daha fazla nasıl geliştirebiliriz, kooperatif başkanları ile bir toplantı yaparak Adana’yı öne çıkarma düşüncesindeyiz. Slow Food Adana Yeryüzü Pazarı doğal ve yerel ürünlerin olduğu bir pazar. Başta Pırıl Bilici, Efsun Gürani olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.Bütün kadınlarımızın eline sağlık”.

FATMA ÇIKLA ADANA’NIN DEĞERİ

Çukurova Aşçılar Derneği üyeleri, geçen yıl hayatını kaybeden Çukurova Aşçılar Derneği Kurucusu Fatma Çıkla’nın geleneksel tariflerini Yeryüzü Pazarı’na katılan davetlilere sunarak, birçok projeye destek sunan Fatma Çıkla’yı andılar. Üyeler; “Geçen yıl kaybettiğimiz çok değerli şefimiz Fatma Çıkla’nın öğrencileriyiz. Burada davetlilere kitabından usulüne uygun yöresel ürünleri hazırlayarak sunmuş olmaktan mutluyuz. Kendisini rahmet ve minnetle anıyoruz. Hocamız Adana’nın bir değeriydi, nur içinde yatsın” diye konuştular.

ATA TOHUMLARINI GÜNÜMÜZE TAŞIYORUM

Adanalı üretici Fadime Akgül, 6 yıldır Ata tohumu ürettiğini ifade ederek, yüzyıl önce Çukurova’da ekilen birçok tohumu günümüze kadar ulaştırdıkların dile getirdi; Akgül; “Örneğin 100 yıl önce bölgemizde ekilen 8 sıra mısırın tohumunu günümüze kadar ulaştırmak bizim için çok kıymetli. Yeryüzü Pazarı bizim için çok önemli. Çünkü adil, temiz gıdanın kıymetini bilen insanlar pazarımıza geliyor. Tamamen doğal ürünlerimizi tatmış oluyorlar” şeklinde konuştu.

KENDİ MARKAMI YARATTIM

Ziraat Mühendisi üretici Hatice Yazgan, çiftçi bir ailenin geleneğini sürdürmek adına yola çıkarak, kendi markasını yarattığını dile getirdi. Yazgan, şunları söyledi; “Ceyhan’da kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz temiz içerikli ürünler. Salçalarımız, soslarımız, baharatlarımız hepsi doğal güneş kurusu. Ürünlerimizin tamamını odun ateşinde hazırlıyoruz. Bahçemizde ne yetiştiriyorsak hepsi burada sunuyoruz” .

NESLİ TÜKENMEKLE YÜZ YÜZE

Ceyhan’ın Yeşilova Üç Dut Köyü’nde üretim yapan Nadire Savaş, kendi tarlasında ürettiği Karakılçık Buğdayı’nın atalarımızdan kalan nesli tükenmekte olan bir tür yerli buğday olduğunu belirtti. Savaş; “Karakılçık Buğdayı’ndan 9 çeşit ürün yapıyoruz. Köftelik, kısırlık bulgurlarımız ve odun ateşinde doğal olarak yapılmış şehriyemiz, unumuz geleneksel ekşi mayalı köy ekmeği üretimini yapıyoruz. 90 yaşında ölen bir yakınımızın geleneğini hala devam ettiriyoruz. Atadan kalan tohumlarımız ile setikli bazlama, ekşi mayalı ekmek gibi geleneksel üretim yapıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.