TERCİH YAPARKEN ÜNİVERSİTELERİN KARİYER OLANAKLARINA ODAKLANIN

TOROS (Haber Merkezi) - Milyonlarca öğrencinin büyük bir özveri ile hazırlandığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu yerini tercih heyecanına bıraktı. Peki, öğrenciler tercih sırasında nelere...

TERCİH YAPARKEN ÜNİVERSİTELERİN KARİYER OLANAKLARINA ODAKLANIN
Yayınlama: 13.07.2023
A+
A-

TOROS (Haber Merkezi) – Milyonlarca öğrencinin büyük bir özveri ile hazırlandığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu yerini tercih heyecanına bıraktı. Peki, öğrenciler tercih sırasında nelere dikkat etmeli ve istedikleri bölümleri kazanmak için tercihlerde nasıl bir strateji izlemeli? İstanbul Arel Üniversitesi Aday İlişkileri ve Tanıtım Ofisi Rehberlik Uzmanı Yasin Tarhan tercih yapacak adaylara altın değerinde tavsiyelerde bulundu.

Milyonlarca öğrencinin üniversiteli olma hayaline bir adım kaldı. ÖSYM’nin YKS sonuçlarını açıklamasının ardından öğrenciler tercih heyecanına başlayacak. Aldıkları puanlarla üniversite tercihinde bulunacak öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Tarhan, öğrencilerin öncelikle tercih edecekleri üniversitenin kariyer olanaklarına odaklanması gerektiğini vurguladı.

Tarhan; “Tercih yaparken öncelikler ve kriterlerin belirlenmesi doğru tercih için yapılacak ilk adım olarak nitelendirilebilir. Başarı sırası, puan, hedeflerimiz, üniversitenin sağlamış olduğu kariyer olanakları, bölümün geleceği, yetenek ve becerilerimiz, üniversite ulaşım ve barınma olanakları üniversite tercihleri yaparken dikkat edilmesi gereken konulardır. Tercih yapacak öğrencilerin bu konularda üniversitelerle irtibata geçerek detaylı bilgiler edinmesi büyük bir önem arz etmektedir.” dedi.

“Tercihlerinizi Başarı Sıralamanıza Göre Belirleyin”

Tarhan açıklamasının devamında sınavda elde edilen puanlardan ziyade başarı sıralamasının önemli olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı;

“YKS sonrasında yapılacak olacak tercihlerde öğrenciler tercih listelerini oluştururken almış oldukları puandan ziyade başarı sıralamalarına göre oluşturmaları daha sağlıklı bir tercih olur. Yıllara göre puanlar, soruların zorluk düzeyi, net ortalamaları, standart sapma gibi nedenlerden dolayı daha çok değişkenlik gösterebilirken, başarı sıralamaları daha gerçekçi veriler ortaya koyar.

Tercih listelerimizi oluştururken; başarı sıramıza göre tercih yapacağımız alt ve üst aralıkları belirlememiz gerekir. Kullanacağımız tercih sayısının üçte birini başarı sıramızın biraz önündeki yerlere ayırabiliriz. Tercih edilme oranı düşük olabilir veya tercih edenlerin sıralamaları size göre daha geride olabilme ihtimaliyle sıralamanızın daha üstünde yerlere yerleşebilme olanağınız var. Listeyi başarı sırasına göre sıraladıktan sonra kişisel istek ve eğilimlere göre değişiklikler yapabilirsiniz.”

“İstemediğiniz ve Araştırmadığınız Bir Bölümü Listenize Eklemeyin”

Aday tercihlerini en çok kazanmayı istediği bölümden başlayarak yapmalı ve tercih listesinin en sonundaki bölümü kazandığında da sevinmelidir. Kesinlikle istemediğiniz ve araştırmadığınız bir bölümü yerleşme ihtimaliniz çok yüksek olsa dahi listenize eklemeyin. İstemediğiniz bölümü kazanmanız durumunda adayın kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın ek kontenjandan da yararlanamazsınız.

“Vakıf Üniversitelerini Tercih Ederken Ödeme Koşulları Hakkında Detaylı Bilgi Alın”

Özellikle vakıf üniversitelerini tercih edecek adayların ödeme koşulları hakkında da detaylı bilgi almaları önemlidir. Tercih edecekleri üniversitelerin kampüslerini görerek uzmanlardan bilgi alınması, üniversitelerin burs kesinti durumları, tercih bursları, yurt dışı olanakları, kariyer planlama olanakları, staj imkânları, uluslararası anlaşmalar vb. konularda öğrenci adaylarına sunduğu imkânları iyi araştırılarak bilinçli bir tercih yapmaları gerekir.

“Bölümlerin Gerektirdiği Özel Koşul ve Açıklamalara Dikkat Edin”

Bölümlerin gerektirdiği özel koşul ve açıklamalar hakkında bilgi sahibi olmadan tercih listesine eklenmemelidir. Tercih sıralaması yaparken daha az istediğimiz bölümü daha yüksek puanla öğrenci almış diye daha üst sıraya yazmamalıyız. Pişman olup okumayacağımız bölümü tercih listesinde bulundurmayın.

Üniversite hayalinizi gerçekleştirebilecek, geleceğinize yön verebilecek bu tercihin daha sonra yapacağınız güzel tercihlerin başlangıcı olmasını ve başarılarla dolu bir kariyer yolculuğuna açılmasını dilerim.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.