“Tedavi edici değil, koruyucu hekimlik yapmak istiyoruz”

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Adana Diş Hekimleri Odası Saymanı Dt. Mustafa Kalat, düzenledikleri bilimsel toplantıda amaçlarının halkın ağız ve diş sağlığını korumak olduğu bu yüzden bilgilerini sürekli güncellediklerini,...

“Tedavi edici değil, koruyucu hekimlik yapmak istiyoruz”
Yayınlama: 27.06.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Adana Diş Hekimleri Odası Saymanı Dt. Mustafa Kalat, düzenledikleri bilimsel toplantıda amaçlarının halkın ağız ve diş sağlığını korumak olduğu bu yüzden bilgilerini sürekli güncellediklerini, tedavi edici değil, koruyucu hekimlik yapmak istediklerini söyledi.

DT. KALAT, “KORUYUCU HEKİMLİK ÖNCELENMELİDİR”

Adana Diş Hekimleri Odası Dt. Asım Savaş Toplantı Salonunda düzenlenen “Periodontal ve Periimplant Hastalıkların Patogenezinde  Biyofilmin Önemi ve Biyofilm Mücadelesinde Değişen Algoritmalar” konulu seminerin açılış konuşmasını yapan Adana Diş Hekimleri Odası Saymanı Dt. Mustafa Kalat, “Yönetim Kurulu olarak mesleki olarak çağın gerisinde kalmamak, yenilikleri yakından takip ederek siz meslektaşlarımıza aktarmayı, var olan bilgilerinizi güncellemenize katkı sağlamayı şiar edindik. Diş hekimleri olarak halkımızın ağız ve diş sağlığını koruma konusunda çok çabamız var ama ülke gerçeğini gözler önüne sermeden geçemeyeceğiz. Bugün 65 yaş üstü total dişsizlik oranı çok yüksektir. Dişsizlik insanın yaşam kalitesini düşürdüğü gibi genel sağlığıda tehdit etmektedir. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de koruyucu hekimlik öncelenmelidir. Son dönemde implant tedavi yöntemi yaygınlaşarak,artış göstermektedir. İnsanlar ‘implant yaptırdım bu iş bitti’ dememelidir. implant yapılan dişlerin bakımı da önem arz ediyor. Bu yüzden kendi dişlerimize baktığımız gibi implantlarımıza da aynı önemi göstermeliyiz. Bu anlamda bugün implant uygulanan diş ve diğer diş çürüklerini önlemede yeni tedavi yöntemlerini bizlerle paylaşacak olan Prof. Dr. Bülent Hocamıza, geldiğiniz içinde sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.

PROF. DR. KURTİŞ, “OLUŞTURDUĞUMUZ ALGORİTMA YÖN VERİCİ OLUYOR”

“Periodontal ve Periimplant Hastalıkların Patogenezinde  Biyofilmin Önemi ve Biyofilm Mücadelesinde Değişen Algoritmalar” konu başlığıyla slayt sunum yaparak yenilikler hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaşan Gazi Üniversitesi Periodontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Bülent Kurtiş , “Halkımız biofilim adını dental plak, mikrobiyal plak olarak bilir. Biz plakları biofilim olarak tanımlıyoruz. Dişler üzerinde biriken biofilim hızlı bir şekilde organize olup, dişlerin çevresinde, dişeti kenarlarında yoğunlaşarak dişlerde çürüğe neden olmaktadır. Dişeti hastalığına ve varsa implant çevresinde de hastalığa neden olmaktadır. Dişin bir milimetre küpünde yaklaşık 12 çeşit mikroorganizma bulunuyor. Ve bunların çoğu patojendir. Yani hastalık yapıcıdır. İsviçre’de SWİSS Dental Akademi ve EMS Yönlendirilmiş Biofilim Tedavisi ile eskiden bizim hastalara uyguladığımız tedavi modelini teknolojiyi kullanarak, geliştirerek, özel temizleme materyalleri üreterek bunu bilimsel temelli olarak kolay kullunılması için bir algoritma oluşturuldu. Bu algoritma hastalara ve hekimlere yön vermektedir. Diş fırçalamayla diş üzerindeki dental plağın kaldırılması çok zor. Biz uyguladığımız boyama yöntemiyle hastalığı açığa çıkarıyoruz. Bu yöntem hekimi ve hastayı motive ederek biofilimden (dental plak) kurtulunmuş olunuyor.” diye konuştu.

Bilgilendirmelerin ardından katılımcıların merak ettiği sorulara yanıt verildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.