Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik yapılmasına yönelik hazırladığı kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sundu.
Teklif, emeklilere Ramazan ve Kurban bayramlarında verilen ikramiyenin, ödeme yapılan yıl için geçerli net asgari ücret tutarına eşitlenmesini öngörüyor. Düzenlemenin, artan hayat pahalılığı karşısında emeklilerin ekonomik durumunun korunması ve bayram dönemlerinde maddi anlamda rahatlama sağlanması amacıyla hazırlandığı ifade edildi.
Teklifin gerekçesine ilişkin açıklama yapan Dr. Müzeyyen Şevkin, “Türkiye’de emekliler yüksek enflasyon ve artan yaşam maliyetlerinden en fazla etkilenen kesimlerden biridir” diyerek mevcut uygulamanın yıllar içinde değer kaybına uğradığını vurguladı. Şevkin, ikramiye tutarının dönemsel kararlarla belirlenmesinin emekliler açısından belirsizlik oluşturduğunu belirtti.
"Emeklilerin alım gücü yükselmelidir”
Uzun yıllar çalışarak ülke ekonomisine katkı sağlayan emeklilerin bayramları ekonomik kaygı yaşamadan karşılamasının sosyal devlet anlayışının gereği olduğunu dile getiren Şevkin, “Emeklilerin alım gücü yükselmelidir” ifadelerini kullandı.
Kanun teklifiyle 5510 sayılı Kanun’un ek 18’inci maddesinde değişiklik yapılmasının planlandığını kaydeden Şevkin, “Düzenleme ile ikramiyenin enflasyon karşısında erimesinin önüne geçilmesi ve emeklilere adil, güncel ve öngörülebilir bir gelir desteği sağlanmasını amaçlıyoruz” dedi.
Teklifin yasalaşması halinde emeklilerin refah düzeyinin artırılmasının, gelir adaletinin güçlendirilmesinin ve toplumsal dayanışmanın pekiştirilmesinin hedeflendiğini belirten Şevkin, emeklilerin insanca yaşam koşullarına kavuşmasının kamusal bir sorumluluk olduğunu sözlerine ekledi.




