Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye ekonomisinin geldiği noktaya dikkat çekerek vatandaşların her geçen gün borç batağına sürüklendiğini, işsizliğin ise rekor seviyelere ulaştığını açıkladı. Şevkin’in verdiği verilere göre, vatandaşların bankalara ve finans kuruluşlarına olan borcu 19–26 Eylül haftasında 85,8 milyar lira artarak 5 trilyon 304 milyar lirayla rekor kırdı. Varlık yönetim şirketleri ve TOKİ’ye olan borçlarla birlikte toplam finansal borç 5 trilyon 462 milyar liraya çıktı. “Vatandaş perişan, iktidar ise görmezden geliyor” diyen Şevkin, Türkiye’de geniş tanımlı işsizliğin yüzde 29,7’ye ulaştığını, gerçek işsiz sayısının ise 12 milyon 233 bin kişi olduğunu vurguladı.
“Bankalar icra takibinde, vatandaş çıkış yolu arıyor”
Dr. Şevkin, bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının yıl başından bu yana yüzde 34,7 oranında artış gösterdiğini, bankaların tahsil edemedikleri için icraya verdiği borçların da hızla yükseldiğini ifade etti. 19 Eylül itibariyle icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçları 206,3 milyar liraya, batık krediler ise sadece bir haftada 4,5 milyar lira artarak 489,4 milyar liraya yükseldi.
KOBİ ve tarım da batakta
Şevkin’in açıkladığı verilere göre, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) borcu Ağustos ayında bir önceki aya göre 450,8 milyar lira artarak 5,56 trilyon liraya çıktı. KOBİ’lerin batık kredileri 158,5 milyar liraya ulaşırken, tarım sektörünün borcu da 1,1 trilyon lirayı buldu. Tarımda batık kredilerin sadece bir ayda 811 milyon lira artarak 9,4 milyar liraya çıktığını aktaran Şevkin, “Hem vatandaş hem esnaf hem de çiftçi borç ve icra sarmalında. İktidar, kaynakları doğru kullanmadığı için ülke ekonomisini uçuruma sürüklüyor” ifadelerini kullandı.
“İktidar, ülke içindeki yaraları görmezden geliyor”
CHP’li vekil, iktidarın bazı ülkelere şirin görünmek için muslukları açtığını ancak ülke içinde vatandaşın borç ve işsizlik sorununu görmezden geldiğini söyledi. Yeni üretim tesisleri ve istihdam olanakları yaratılmadığını dile getiren Şevkin, “Sürdürülemez bir yapı nedeniyle vatandaş hem işsiz kalıyor hem de borç batağında yaşam mücadelesi veriyor” dedi.




