“Polonya, Şimdi” seçkisi Adana Altın Koza’da

Polonya sinemasının son döneminden ödüllü filmler 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde.

“Polonya, Şimdi” seçkisi Adana Altın Koza’da
Yayınlama: 13.09.2024
A+
A-

Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festivalin ortaklığında hazırlanan Polonya, Şimdi” adlı seçkide, festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nün sahibi usta yönetmen Jerzy Skolimowskinin Cannesda Jüri Büyük Ödülü ve En İyi Özgün Müzik Ödülü’nün yanı sıra toplam 31 ödülün sahibi son başyapıtı Aİ” (EO), Anna Jadowskanın Tribeca Film Festivalinden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan draması“Çatıdaki Kadın” (Woman On The Roof), Grzegorz Dębowskinin Polonya Film Festivalinde Yılın Çıkış Yapan yönetmeni seçildiği ilk uzun filmi Değersiz Bir Hayat” (Next To Nothing), Robert Glinskinin Polonya kökenli ilk Papa olacak Karol Wojtyłayı 20 yıl boyunca izlemiş gizli servis görevlisi Budnynin psikolojik portresini çizen gerilimi Gölge Adam” (Strawman) ve DK Welchman ile Hugh Welchmannın Polonya Film Festivalinden Seyirci Ödülü ile dönen sıradışı canlandırması Köylüler” (The Peasants) gösterilecek. 

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında düzenlenecek 31. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivalinin Dünya Sineması programının seçkilerinden biri de, Polonya sinemasının son dönem önemli ve ödüllü örneklerini buluşturan Polonya, Şimdi” olacak. Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festivalin ortaklığında hazırlanan seçkide, toplam 5 film Adanada ilk kez seyirciyle buluşacak.

Seçkide 5 film gösterilecek

Festivalin bu yılki Yaşam Boyu Başarı Ödülünün sahibi de olan usta yönetmen  Jerzy Skolimowskinin hüzünlü bir eşeğin kocaman gözlerinden dünyanın halini beyazperdeye aktardığı, Cannesda Jüri Büyük Ödülü’nün yanı sıra 31 ödüle layık görülen ve 2023 yılında Yabancı Dilde En İyi Film dalında Oscara aday olan son filmi Aİ” (EO, 2022), görüntü yönetmeni Michal Dymek ve filmin müziklerini yapan Pawel Mykietyne de ödüller kazandıran bir başyapıt.

Anna Jadowskanın gerçek olaylardan esinlenen ve 60 yaşında bir kadının mutfak bıçağıyla banka soygunu girişimini anlatan filmi “Çatıdaki Kadın” (Woman On The Roof, 2022), başroldeki Dorota Pomykalanın Tribeca Film Festivalinden ödüllü performansıyla hafızalara kazınacak dokunaklı bir dram.

Grzegorz Dębowskinin Polonya Film Festivalinde Yılın Çıkış Yapan yönetmeni seçildiği sosyal draması Değersiz Bir Hayat” (Next To Nothing, 2023), günümüz kırsal Polonyasında geçen yaşam mücadelesini işliyor ve bir grup çiftçinin, geleceklerini karartacak bir yasa teklifine olumlu oy veren bir milletvekilinin evinin önünde başlattıkları protesto sonrası yaşanan gerilim dolu olayları konu alıyor. 

Polonya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Robert Glinskinin komünizm döneminde geçen son filmi “Gölge Adam” (Strawman, 2023), gerçek olaylara dayanıyor. Yıllar sonra II. Jean Paul adıyla Papa seçilecek olan Karol Wojtylayı 20 yıl boyunca izleyen gizli polis Budnynin psikolojik portresini çizen film, casus – gerilim türünün genel kalıplarını ustaca kullanarak, yalnızlık ve umutsuzluğa yenik düşen bir adamın karanlık ama etkileyici hikâyesini anlatıyor.

DK Welchman ve Hugh Welchmann Annie Ödüllerine aday olan ve Litvanya Film Ödüllerinde En İyi Litvanya Filmi seçilen canlandırmaları Köylüler” (Peasants, 2023) Wladyslaw Reymontun Nobel Ödüllü romanından uyarlama. Film 19. yüzyıl Polonyasında sevgisiz bir evliliğe sürüklenen Jagna adlı genç bir kadının hikâyesini anlatıyor. Yapımı beş yıl süren film, 42 binden fazla yağlıboya tablonun 100den fazla ressam tarafından elle çizilmesi sonucu tamamlanmış sıradışı bir çalışma.

Polonya, Şimdi” seçkisi ayrıca, Polonya Büyükelçiliği ve Gezici Festival işbirliği ile 4-6 Ekim tarihlerinde Kült Kavaklıderede Ankaralı izleyiciyle de buluşacak.

Kaynak: Adana Büyükşehir Belediyesi / Haber Bülten

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.