ÖZEL GÖSTERİMLER ALTIN KOZA’DA
(HABER MERKEZİ) –TOROS- 29. Adana Altın Koza Film Festivali Satyajit Ray, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel ve Robert Bresson’u özel bölümlerle anıyor. Sinema tarihinin hepsi...
(HABER MERKEZİ) –TOROS- 29. Adana Altın Koza Film Festivali Satyajit Ray, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel ve Robert Bresson’u özel bölümlerle anıyor. Sinema tarihinin hepsi kendine özgü birer yaratıcı, kuramcı ve öncü olan, kendi kuşakları kadar gençleri de derinden etkileyen dört büyük ustası Satyajit Ray, Pier Paolo Pasolini, Luis Bunuel ve Robert Bresson 29. Adana Altın Koza Film Festivali’nde özel gösterimlerle anılacak.
Satyajit Ray 101 yaşında: Hindistan ve dünya sinemasının büyük ustalarından Satyajit Ray’ın 100. doğum yılı pandemi nedeniyle hakkıyla kutlanamadı. Belgeseller ve kısa metrajlılar dahil 36 filme imza atan bu eşsiz sinemacıyı 101. yaşında filmografisinin en sevilen eserleriyle, Apu Üçlemesi’ni oluşturan “Pather Panchali / Yol Ağıdı”, “Aparajito / Yenilmez” ve “Apur Sansar / Apu’nun Dünyası” ile Adana’da anıyoruz. Çocukluğundan yetişkinliğine Apu’nun mücadelelerle dolu yoksul hayatını anlatan üçleme İtalyan Yeni Gerçekçiliğinin Ray’ın sinema idealiyle harmanlanarak Hindistan’a uyarlanmasıdır. Destanları, aşkları, melodramları kapsayan uzun müzikallerin kitleleri eğlendirerek unutturduğu dertleri ve meseleleri beyazperdeye yansıtan öncü filmlerdir. Sinematek / Sinemaevi işbirliğiyle Pasolini ve Bunuel: Kadıköy Belediyesi Sinematek / Sinemaevi işbirliğiyle gösterilecek olan üç film de Ray sinemasıyla birlikte yoksulluk, cehalet ve sofuluğa rağmen eğitimin ve sanatın gücünü, umut ve inançla geleceğe yürüyen insanı anlatan bir sinema anlayışını tamamlayacak. İkinci Dünya Savaşı sonrasında İtalyan sinemasının en etkili entelektüellerinden biri olan, sinemaya başlamadan önce şair, eleştirmen ve ressam olarak tanınan Pier Paolo Pasolini’nin 100. yaşı dolayısıyla ilk filmi Accattone / Dilenci gösterilecek. 1960 yapımı bu filmde İtalya’yı tüketim toplumuna dönüştüren ekonomik patlamanın yol açtığı sosyal ve kültürel yozlaşmayı eleştirir.