ÖTV artışı ekonomiyi daraltacak, yoksulluğu artıracak
TOROS (Haber Merkezi) - Ekonomist Ömer Rıfat Gencal, bütçe açığını gidermek için ÖTV oranlarında yapılan artışın gıdadan temizlik malzemesine, her türlü günlük ihtiyaç kullanımından beyaz...
TOROS (Haber Merkezi) – Ekonomist Ömer Rıfat Gencal, bütçe açığını gidermek için ÖTV oranlarında yapılan artışın gıdadan temizlik malzemesine, her türlü günlük ihtiyaç kullanımından beyaz eşyaya kadar fiyat artışlarına yol açacağını ve ekonomiyi daraltırken yoksulluğu ise artıracağını söyledi.
Mal ve hizmet alımlarında uygulanan KDV oranının yükseltilmesinin ardından bir vergi artışı da akaryakıttaki ÖTV oranı ile geldi. ÖTV tutarları motorinde ve benzinde litre başına 5 lira ve LPG’de ise 4 lira artırıldı. DEVA Partisi Ekonomisti Ömer Rıfat Gencal, yapılan vergi artışı ve zamlarla birlikte bütçe açığının yükselmemesi için gelirlerin artırılmasının amaçlandığını söyleyerek düzenlemenin getireceği sorunlara dikkati çekti.
Gencal, akaryakıttaki ÖTV artışının önümüzdeki süreçte her türlü günlük ihtiyaç kaleminde artışlara neden olacağını söyledi. Bu durumda da enflasyonun kısır döngüye gireceğini ifade eden Gencal, “Dar gelirli vatandaşın yaşama şartlarının zaten çok kötü olduğu bir ortamda yoksulluğun bir miktar daha artacağını söyleyebiliriz. Ekonomide her tercih bir vazgeçiştir. Buradaki tercih, bu bedeli vatandaşın ödemesi üstünden kuruldu. Şu ana kadar açıklanmış herhangi bir ekonomik plan, program yok. O nedenle devlet kendi içerisinde kendi harcamalarında herhangi bir kısıntıya gitmeden bunu vatandaşın üzerine yıkarak halletmeye çalışıyor. Bunun ekonomik sonuçları ‘daralma’ yönünde olur” diye konuştu.
ÖTV oranında gidilen artışında önümüzdeki birkaç aylık süreçte ekonomiyi daraltıcı yönde etkisinin olacağını söyleyen Gencal, “ÖTV oranı artışının cari açığı azaltmaya etkisi olur. Fakat sonraki süreçte yapılacak olan ücret artışlarının tekrardan mal ve hizmet fiyatlarına yansıtmasıyla Türkiye’yi yeni bir enflasyon sürecine sokacak” değerlendirmesinde bulundu.
Bu enflasyon döngüsünün kırılabilmesi için de Türkiye’deki para politikasının etkin bir şekilde bağımsız bir Merkez Bankası tarafından yürütülmesi gerektiğini dile getiren Ekonomist Gencal, “Maliye politikasında atılmış alan adımların sadece ve sadece vatandaşın cebinden vergiyle para almak yerine aynı zamanda devletin yapmış olduğu birçok harcamayı kısması gerekiyor. Kur Korumalı Mevduat’tan bizlerin yapmış olduğu tahminler yaklaşık 500 yüz milyar liralık bir ek yükün geldiği yönünde. Bunlar devam ettiği sürece maalesef enflasyonu kontrol altına alabileceğiniz etkin politikaları uygulamak için her geçen gün elinizdeki araçlar daralıyor. Maalesef çıkmaz bir sokağa giriyorsunuz” dedi.