Brent petrolün varil fiyatı haftanın ilk işlem gününde sert yükseliş kaydetti. Cuma günü 90,83 dolara kadar yükselen Brent petrol, günü 92,02 dolardan tamamladı.

Bugün saat 09.37 itibarıyla Brent petrolün varil fiyatı kapanışa göre yaklaşık yüzde 14,8 artarak 105,63 dolara yükseldi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 101,81 dolardan işlem gördü.

Brent petrolün varil fiyatı haftanın ilk işlem gününde 114,3 dolara kadar çıkarak Haziran 2022’den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Orta Doğu’daki gerilim fiyatları yükseltti

Petrol fiyatlarındaki sert yükselişte Orta Doğu’da tırmanan çatışmalar ve Hürmüz Boğazı üzerinden enerji sevkiyatına yönelik tehditler etkili oluyor. Bölgedeki gelişmeler, küresel enerji arzında kesinti yaşanabileceğine yönelik endişeleri artırıyor.

Analistler, Brent petrolün en son bu seviyeleri Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı dönemde gördüğüne dikkat çekiyor. Brent petrol geçen hafta yüzde 28 artışla 92,7 dolara çıkarak, Kovid-19’un başladığı dönemlere denk gelen 3 Nisan 2020 haftasından bu yana en hızlı haftalık yükselişini kaydetmişti.

Petrolvenezuala

Trump’tan İran açıklaması

İran’da Mücteba Hamaney’in yeni lider seçilmesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, The Times of Israel gazetesine yaptığı açıklamada İran’a yönelik saldırıların ne zaman sona ereceğine ilişkin net bir takvim vermedi.

Trump, nihai kararın kendisine ait olduğunu belirterek, “Son kararı ben vereceğim, ancak Netanyahu’nun görüşlerini de dikkate alacağım” ifadelerini kullandı.

28 Şubat’ta başlatılan saldırılarla ilgili konuşan Trump, İran’ın İsrail’i ve bölgedeki müttefiklerini hedef aldığını ileri sürerek, “Birlikte çalıştık ve İsrail’i yok etmek isteyen bir ülkeyi yok ettik” dedi.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karoline Leavitt ise cuma günü yaptığı açıklamada Washington yönetiminin savaşın 4 ila 6 hafta sürmesini beklediğini söylemişti.

Enerji Piyasası Alarmda Hürmüz Boğazı Krizi Petrol Fiyatlarını Uçurur Mu

Irak’ta petrol üretimi düştü

Irak Petrol Bakanlığı bünyesindeki Saha ve Lisans İşleri Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Kazım Abdulhasan Kerim, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının ardından ülkedeki petrol üretiminin yaklaşık yüzde 60 düştüğünü açıkladı.

Ayhan Barut'tan çiğ süt fiyatına tepki: "Ahırlardaki inek bile kesime gidiyor"
Ayhan Barut'tan çiğ süt fiyatına tepki: "Ahırlardaki inek bile kesime gidiyor"
İçeriği Görüntüle

Kerim, günlük petrol üretiminin 3,3 milyon varilden 1,3 milyon varile gerilediğini belirtti.

Basra vilayetinin güneybatısındaki Bercisiye petrol bölgesinin iki insansız hava aracıyla hedef alındığını belirten Kerim, bölgede faaliyet gösteren yabancı firmalardan birine ait depolarda hasar oluştuğunu ancak petrol üretim tesislerinin saldırılardan etkilenmediğini söyledi.

Irak yönetimi, 3 Mart’ta Hürmüz Boğazı’nın kapanması nedeniyle ihracatın azalması üzerine ham petrol üretimini düşüreceğini duyurmuştu.

Adana'nın 12 Yıllık Akaryakıt Devi Iflas Etti

Suudi Arabistan’da İHA saldırısı engellendi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı da ülkenin güneydoğusundaki Şeybe Petrol Sahası’nı hedef alan 7 insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf ise ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırılarının petrol piyasasını doğrudan etkilediğini söyledi.

Kalibaf, “Trump petrol fiyatlarının fazla artmayacağını söylemişti ancak fiyatlar yükseldi. Savaş böyle devam ederse petrol satmanın da üretmenin de bir yolu kalmayacak” dedi.

Teknik seviyeler

Analistlere göre Brent petrolde teknik olarak 119,73 dolar seviyesi direnç, 95,82 dolar seviyesi ise destek olarak izleniyor.

Kaynak: AA