NASA: ÇİN PROJESİ DÜNYANIN DÖNME HIZINI YAVAŞLATTI…
NASA ‘nın yaptığı yeni araştırmalar, insanlar tarafından inşa edilen büyük yapıların gezegenimizin dinamiklerini nasıl etkileyebileceğini gösteriyor.
Çin’de Dünyanın en büyük Hidroelektrik projesi olarak inşa edilen Üç Boğaz Barajının ,Dünyanın dönüşünü günde 0.06 mikro saniye yavaşlattığı tespit edildi. Bunun sebebi ise, barajın devasa su rezervuarının Dünya’nın kütlesini yeniden dağıtarak dönme hızını etkilemesi. Bu keşif insanların büyük ölçekli faaliyetlerinin doğal sistemler üzerinde beklenmedik önemli etkilerinin olabileceğini gösteriyor.
Üç Boğaz Barajının rezervuarı 40 milyar metreküp su alabiliyor. Bu devasa boyutlardaki su kütlesi, Dünyada kütlenin önemli ölçüde yeniden dağıtılmasına yol açıyor. Su biriktikçe gezegen yüzeyindeki ağırlık dağılımı değişiyor. Bu da gezegenin dönme şeklini ve dolayısıyla hızını etkiliyor.
NASA da bilim insanı olarak görev yapan Benjamin Fong Chao, bu durumu şu şekilde açıklıyor: ‘’-Dünya sistemi içerisindeki kütlenin yeniden dağılımı ,dünyanın dönüşünü etkiler. Günda 0.06 mikro saniyelik gecikme küçük gibi görünebilir ancak bu kütle, yeniden dağılımın ölçülebilir bir sonucudur’’ temel prensip ise kütle kutuplara doğru yaklaştıkça Dünyanın dönüşü hızlanır, ekvatora kaydığında ise azalır.
Yangze Nehri üzerinde 185 metre yüksekliğe ve 2 kilometre uzunluğa sahip olan Üç Boğaz Barajı ,insanlığın en büyük mühendislik başarılarından birisi olarak görülüyor. Baraj, bir çok ülkenin enerji üretimini aşan bir güçle , 22.500 megavat elektrik üretiyor.2020 yılında 112 terawatt-saat elektrik üreterek rekor kıran ,Üç Boğaz Barajı, yenilebilir enerji alanındaki rolünü de iyice pekiştirdi. Ancak enerji üretiminin önüne geçen baraj, Dünyanın dönüşü gibi fiziksel özellikleri etkiliyor.
Dünyanın eylemsizlik momenti (yani dönme yeteneği) kütlesinin dönme eksenine göre nasıl dağıtıldığına bağlıdır. Kütle Ekvatora doğru kayarsa ,gezegenin dönüşü yavaşlar. Eğer tam tersi olacak şekilde kutuplara doğru hareket ettiğinde ise dönüşü hızlanır.