Mısır hasadı başladı

Mısır hasadı başladı
Yayınlama: 20.08.2022
A+
A-

 

(HABER MERKEZİ)-TOROS-Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru mısır hasadına başlayan çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi’nden fiyat beklentilerini açıkladı.

Mısır hasadının başladığı Adana’da çiftçilerin Ukrayna’dan gelen tahıl ürünleri sebebiyle kaygı yaşadığını belirten Doğru, çiftçinin zarar etmemesi için en

az 6.57 TL fiyat beklentisi olduğunu açıkladı. Yem, yağ, glikoz, pet şişe gibi birçok önemli sanayi ürününün ham maddesi olan mısırın ve üreticinin hak ettiği karşılığı

alması gerektiğini kaydeden Mutlu Doğru, yükselen üretim maliyetlerine dikkati çekti.

Dekar başına ortalama 5.165 TL maliyeti olan mısırın piyasada oluşan 5-5,5 TL’lik

fiyatının artırılması gerektiğini kaydeden Doğru, ”Mısır,  ülkemizde gübre ve mazotun en pahalı döneminde ekildi. Maliyetleri, verimi ve tarla kiraları

her bölgeye göre değişse de genel olarak üreticinin beklentisi, kış aylarında dünya piyasasına paralel olarak 7 TL’ye kadar yükselen fiyatın bu fiyata yakın 6.57 TL’lik banda çekilmesidir” dedi.

MISIR İHTİYACININ YÜZDE 80’İ YERLİ ÜRETİMDEN SAĞLANIYOR

Türkiye’nin mısır üretiminde önemli bir noktada olduğunun altını çizen Mutlu Doğru, yaklaşık 8.5 milyon ton olan mısır ihtiyacının 6-6,5 milyon

tonunun yerli üretimle  sağlandığını belirtti. Doğru, ”Tüm tarım ürünlerinin üretiminde zaten maliyetler fazlasıyla yükseldi. Mısırda piyasa fiyatlarının daha da geriye gitmeden TMO’nun erken fiyat açıklayarak piyasalara alım yönünde müdahale etmesi beklentisindeyiz.” şeklinde konuştu.

UKRAYNA MISIRININ AKIBETİ NEDİR?

Pandemi etkisinin azalmasının ardından Ukrayna tahılının da dünya piyasasına giriş yapmasıyla piyasalarda belirsizlik oluştuğunu söyleyen Doğru, şunları ifade etti:

”Mısır çiftçimizin hasat döneminde piyasasının bozulmaması için limanlarımıza giren Ukrayna mısırının ne amaçla ve hangi firmalar tarafından ithal  edildiği bir merak konusudur. Yerli üreticimiz bu konunun da ivedilikle açığa kavuşturulmasını bekliyor”

Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, hasadı başlayan mısırın piyasaya doğru fiyattan girmesini beklediğini söyleyerek tüm üreticilere bereketli bir hasat dönemi temennisinde bulundu.

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.