Malulen emeklilik nedir ve nasıl başvuru yapılır ?
Malulen emeklilik şartları değişti. Artık her isteyen malulen emekli olamayacak. Artık yüzde 60 iş göremez raporu ve 1800 gün sigorta primi olmayanlar, emekli olmak için başvuruda bile bulunamıyor.
Malulen emeklilik şartları değişti. Artık her isteyen malulen emekli olamayacak. Artık yüzde 60 iş göremez raporu ve 1800 gün sigorta primi olmayanlar, emekli olmak için başvuruda bile bulunamıyor.
2013 yılında yürürlüğe giren düzenlemeler ile birlikte, bazı hastalıklar da maluliyet kapsamına alınarak malullüğün kapsamı genişletilmişti. Böylece artık daha önce malullük başvurusu yapıp olumsuz yanıt alanlar da yeniden malulen emeklilik başvurusu yapabiliyor. Malulen emekli olabilmek için kişinin çalışma gücünün veya iş kazası, ya da meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60’ını ya da tamamını kaybettiği, sağlık kurulunca raporlanmalıdır.
Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?
İlginin oldukça yoğun olduğu malulen emeklilik, sigortalı olduktan sonra yaşına bakılmaksızın çalışamaz duruma düşen sigortalılara, sigorta şartlarını karşılamaları kaydıyla tanınan ve emekli olma imkanı sağlayan malulen emeklilik için 3 şart aranmaktadır;
-Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurumlarınca, usulüne uygun düzenlenecek sağlık kurulu raporlarınca, çalışma gücünü iş kazası ya da meslek hastalığı sonucu en az yüzde 60’ını kaybettiği doğrulanmalı.
-Kanuna göre malullük aylığı bağlanacak sigortalının, en az 10 yıl sigortalı olması gerekiyor.
-Malullük aylığı bağlanacak sigortalının toplam olarak 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri bildirilmiş olmalı.
Emekliliğin kapsamının genişlemesi ile birlikte düzenlenen malulen emeklilik ile birlikte SGK’ya yapılan başvurular oldukça fazla. Sigortalılık şartlarının yanı sıra, sağlık şartları da malulen emeklilik şartlarıarasında yer alıyor. Son yıllarda bazı hastalıklar konusunda da malulen emekliliğin şartları genişletildi. Bunların başında böbrek hastaları geliyor.
Önceden böbrek hastalarının, haftada en az üç kez diyalize girmeleri durumunda, SGK’nın %60 iş göremez raporuyla, malulen emekli aylığı bağlanıyordu ve böbrek nakli yapılması halinde malullük hali düşmüş oluyordu. Bu durumda da, böbrek bulduğu halde, nakil olabilecekken sırf malullük aylığını kaybetmemek için nakil yaptırmıyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından 5000’e yakın böbrek hastasının malulen emeklilik maaşları da kurtarılmış oldu. Peki, müracaatlar nereye yapılıyor? Diğer tüm emeklilik işlemleri gibi, malulen emeklilik maaşı alabilmek için de başvurular Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmakta ve işlemler de yine SGK tarafından yapılmaktadır.
Kaynak: Özel Haber - Serdar Akın