Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Kış, Türkiye ekonomisine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ekonomik kalkınmanın önünü açmak için ithalata dayalı yapıdan vazgeçilmesi gerektiğini vurgulayan Kış, yerli üretim ve elektrikli araçlara yönelik teşviklerin artırılmasının önemine dikkat çekti.
“Fosil yakıt değil, elektrikli araçlara yönelmeliyiz”
Kış, fosil yakıtların çevre üzerindeki olumsuz etkilerine işaret ederek, “Çukurova ve birçok bölgemizde artan doğal afetler iklim krizinin sonucu. Elektrikli ve hibrit araçlara geçiş çevresel bozulmanın önüne geçebilir” dedi.
Yerli araç üretiminin ve genel anlamda sanayi ile tarımın desteklenmesinin ülkeye ciddi döviz kazandıracağını belirten Kış, “İthalat dış borcu artırıyor. Yerli üretime yatırım, hem istihdamı hem ihracatı büyütür” ifadelerini kullandı.
“ÖTV yüksekliği alım gücünü zorluyor”
Kış, özellikle otomotiv sektöründe uygulanan yüksek ÖTV oranlarının üretimi baskıladığını ve tüketicinin alım gücünü düşürdüğünü belirterek, “Vergilerde toptancı mantığı değil, yaygın üretim ve satış modeliyle gelir artırılmalı” diye konuştu.
Ekonomik kalkınmanın kültürel ve eğitim temelli bir süreç olduğunu söyleyen Kış, mesleki eğitime ve gençliğin teknolojiyle buluşmasına da dikkat çekti. “Temelden kalkınma ancak nitelikli insan kaynağıyla olur. Gençlerimizi üretim odaklı eğitmeliyiz” dedi.
Kış, Teknofest benzeri programların otomotiv ve sanayi alanında da hayata geçirilmesini önerdi.




