“Kebabın Urfa’ya ait olduğu söyleniyor ama Adana’ya aittir”
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden kebap, yüzlerce çeşidiyle damaklara hitap ediyor. Şehirden şehre tarifi ve yapılışı farklılık gösteren...
TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak- Türk mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden kebap, yüzlerce çeşidiyle damaklara hitap ediyor. Şehirden şehre tarifi ve yapılışı farklılık gösteren kebap, genellikle közlenmiş domates ve biber, sumaklı soğan ile ezme gibi mezelerle servis ediliyor. Her yıl Temmuz ayının ikinci cuması “Dünya Kebap Günü” olarak kutlanıyor. Adana’nın Ceyhan İlçesine bağlı Hamdilli Köyünde 26 senedir Kebapçılık yapan Sait Ünal bizlere bu işin sırrından bahsetti.
Sait Ünal, “Adana kebabın lezzetli ve yumuşak olması için koyun etini kullanmak lazım. Erkek koyunun besiye çekilen hayvanların kullanılması çok önemlidir. Çayırda yayılan hayvanın eti lezzetli olmaz. Kesilen hayvanın kuzu döneminden çıkarak 10-11 aylık lezzetli bir eti olur. Kesilen etin 3 gün dinlenerek mangala koymak için yumuşaması lazım” diyerek ifade etti.
Kebabın iyi olup olmadığını anlamanın önemli noktalarına değinen Ünal, “ Et mangala konulduğu zaman kabarması , şişten düşmemesi lazım ve çatalı batırdığınız zaman dağılması gerekiyor” dedi.
Kebabın tadının güzel olmasının sırrının salatadan geçtiği açıklayan Sait Ünal,“Her şeyin kaliteli olan malzemeleri alarak, sebzelerin günlük olarak alınması zeytinyağı ve içine kullandığın baharatların tazeliğine önem vermek gerekiyor. Kebabın yanına hem güzel gözükmesi için hem de lezzet vermesi için salatalar çok önemlidir. Yanına ezme salata, çoban salatası gibi koyarak servis yaparsak müşterinin ilgisini çekebiliriz.”
Ünal, “ Bazıları kebabın Urfa’ya ait olduğunu söylüyor ama Adana’ya aittir. Bizler kıymanın içine kırmızıbiber atarak tat veriyoruz. Urfa ise sadece tuz konuluyor” diyerek konuşmasını sonlandırdı.