Kademeli emeklilik bekleyen milyonlarca çalışan için yeni açıklamalar geldi. Emeklilik sisteminde adalet talebiyle gündemde olan düzenleme konusunda Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş önemli değerlendirmelerde bulundu. Karakaş, hem kapsamı netleştirdi hem de beklenen tarih için dikkat çeken bir öngörü paylaştı.

Bakan Gürlek açıkladı: Eski hükümlülere 68,7 Milyon liralık destek
Bakan Gürlek açıkladı: Eski hükümlülere 68,7 Milyon liralık destek
İçeriği Görüntüle

Kademeli emeklilik kimleri kapsıyor?

Karakaş’a göre emeklilikte kademe tartışmalarının merkezinde, sigorta başlangıç tarihine göre oluşan farklar yer alıyor.

8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlar → Emeklilikte Yaşa Takılanlar kapsamında değerlendirildi

9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası sigorta girişi olanlar → Kademeli emeklilik beklentisi içinde

Bu ikinci grupta yer alan vatandaşların mevcut sistemde daha ağır şartlara tabi olduğunu belirten Karakaş, “Bugün için yaklaşık 7000 prim günü ve 60 yaş şartı öne çıkıyor” dedi.

“Yaş şartı kademeli düşebilir”

Olası düzenlemenin içeriğine de değinen Karakaş, en önemli beklentinin yaş şartında esneklik olduğunu vurguladı.

Yeni sistemde, sigorta giriş tarihine göre yaş sınırının kademeli olarak aşağı çekilmesinin gündeme gelebileceğini ifade etti.

Borçlanma detayı: Kritik avantaj olabilir

Karakaş, özellikle askerlik ve doğum borçlanmasının belirleyici olabileceğini söyledi.

Sigorta başlangıcını geriye çekmenin mümkün olabileceğine dikkat çeken uzman isim, bu sayede bazı çalışanların kademeli emeklilik kapsamına girebileceğini belirtti.

Örnek olarak; 2009 girişli bir çalışanın askerlik borçlanmasıyla başlangıcını 2008 öncesine çekmesi halinde avantaj elde edebileceğini ifade etti.

En çok merak edilen soru: Ne zaman çıkacak?

Kademeli emeklilik düzenlemesinin ne zaman yürürlüğe gireceği en çok merak edilen başlıkların başında geliyor.

İsa Karakaş bu konuda net konuştu:

2024 → Çıkmaz

2025 → Çıkmaz

2026 → Çıkma ihtimali düşük

2027 → En güçlü ihtimal

Karakaş, özellikle seçim süreci ve kamuoyu baskısının düzenlemenin hızını etkileyebileceğini de sözlerine ekledi.

EYT ile kademeli emeklilik arasındaki fark ne?

İki düzenlemenin sık sık karıştırıldığını belirten Karakaş, farkı şu sözlerle özetledi:

EYT: Yaş şartının tamamen kaldırıldığı grup

Kademe: Yaş şartının tamamen kaldırılmadığı, ancak kademeli olarak düşürüldüğü sistem

“Sistem giriş tarihine göre işliyor. Ne kadar eski sigorta, o kadar erken emeklilik” değerlendirmesinde bulundu.

Yanlış sigorta tercihi emekliliği geciktirebilir

Uzman isim, çalışanlara önemli bir uyarı da yaptı. Özellikle 4A (SSK) kapsamında olanların isteğe bağlı sigorta kullanımında dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Yanlış tercihler nedeniyle prim gün sayısının 7000’den 9000’e çıkabileceğini belirten Karakaş, bunun emeklilik sürecini uzatabileceğine dikkat çekti.

Eksik günler için hangi yollar var?

Eksik prim günleri bulunanlar için şu yöntemler öne çıkıyor:

Askerlik borçlanması

Doğum borçlanması

Yurt dışı borçlanması

Ayrıca sigortasız çalışma veya eksik bildirim durumlarında “hizmet tespit davası” açılabileceği de hatırlatıldı.

Başvuru süreci nasıl olacak?

Olası bir düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde başvuru sürecinin oldukça kolay olacağı belirtiliyor.

Başvuruların:

e-Devlet

SGK

Posta yoluyla yapılabileceği ifade ediliyor.

Karakaş, “Yeter ki düzenleme çıksın, süreç hızlı ilerler” diyerek beklentiyi özetledi.

Kaynak: Haber Merkezi