İMO ADANA ŞUBESİ ‘ADANA YEREL YÖNETİM SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ’ BİLGİRGESİNİ AÇIKLADI

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - İnşaat Mühendisleri Odası Adana şubesinde ‘Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri Mart 2024’ bildirgesi hakkında basın...

İMO ADANA ŞUBESİ ‘ADANA YEREL YÖNETİM SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ’ BİLGİRGESİNİ AÇIKLADI
Yayınlama: 13.03.2024
Düzenleme: 13.03.2024 14:29
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – İnşaat Mühendisleri Odası Adana şubesinde ‘Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri Mart 2024’ bildirgesi hakkında basın toplantısı yapıldı. Toplantısına İMO yönetim kuruları, üyeleri ve basın mensupları katıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Adana şube başkanı Hıdır Çak, “Hazırladığımız Adana Yerel Yönetim Sorunları ve Çözüm Önerileri bildirgesiyle yerel yönetim konusundaki kısa bir genel bakışımızın ardından, daha çok mesleki alanımızı ilgilendiren deprem, kentsel dönüşüm, imar, ulaşım, çevre sorunları başta olmak üzere ve özellikle Adana’da bu sorunların geldiği boyut ve bunlara ilişkin çözüm önerilerimizi sunduk. Adana’nın sağlıklı, toplum yararını önceleyen bir kent kimliğine ulaşması için yerel yönetimlerce atılması gereken adımlara değindik” dedi.

“ADANA’NIN ÇOK SAYIDA SORUNU BULUNMAKTADIR”

Hıdır Çak, oluşan sorunlara değinerek açıklamasına devam etti; “Tüm bu sorunlar, oluşan zafiyetlerle doğa olaylarının afete dönüşmesine neden olmaktadır. 6 Şubat depremlerinin acı sonuçları da ülkemizde şimdiye dek yürütülen ve halen yürütülmekte olan rant politikalarının sonucudur. Bu sorunların aşılması için sağlıklı kentsel çevrelerin oluşturulması, kentsel yaşam kalitesinin geliştirilmesi, halkın ve meslek örgütlerinin katılım ve denetiminin sağlanması temel bir gerekliliktir. Adana’nın çok sayıda sorunu bulunmaktadır. Yıllara dayanan göç dalgasının yarattığı; kaçak yapılaşma,  sağlıksız ve çarpık kentleşme en önemli sorunlarındandır. Mühendislik hizmeti almadan üretilen yapılar, çevre kirliliği, yoksulluk, gelir dağılımındaki adaletsizlik, her geçen gün daha da sorun yaratan ulaşım, kaldırım işgalleri, katılımcılığın işletilmediği bir kent yönetimi, kavşaklar, sürdürülebilir ulaşım ve imar master planı olmadan sağlanan kentsel büyüme sorunları da bu çarpık ve sağlıksız kentleşmenin olası sonuçlarıdır.”

“ADANA, BUGÜN YOKSUL VE YOKSUN BİR KENT HALİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR”

Hıdır Çak imar affı hakkında önemli ifadelere yer verdi; “Merkezi yönetimce defalarca çıkarılan imar afları da tüm bunların üzerine tuz biber ekmiştir. Yakın tarihlere kadar ülke tarımının ana merkezi ve tarıma bağlı sanayinin gözbebeği olan Adana, bugün yoksul ve yoksun bir kent haline dönüşmüştür. Pek çok üretim yapan fabrika kapanmış, tarım tasfiye edilmiştir. Kamu yatırımlarının alt düzeyde gerçekleştirilmesi de eklenince ortaya yoksul, sağlıksız büyüyen çarpık bir kent çıkmıştır. Bu aynı zamanda hedefi de açık hale getirmektedir. Hedef, yaşanabilir bir kent yaratmaktır. Yerel yönetimin öncelikli yatırımlarını, bu tablonun ortadan kaldırılmasını sağlayacak ve kentimizi daha yaşanılır kılacak çalışmalara yönlendirmesi gerektiği tartışılmazdır.”

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hıdır Çak Bildirgede Adana sorunları ve çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı;

  • Deprem önlemleri ve yerel siyaset
  • Yerel Yönetimler ve Konut
  • Kentsel Dönüşüm ve Adana
  • Sürdürülebilir İmar Planı
  • Ulaşım ve Adana

Şube Başkanı Hıdır Çak, Başlıkları altında detaylarıyla inceledik, bakış açımızı ve çözüm önerilerimizi sunduk. İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak; Adana’nın,  kentte yaşayan insanların sosyal, kültürel yaşamlarını geliştiren planlamaya sahip, çevreye duyarlı,  çağdaş, güvenli bir kent kimliğine ulaşmasını istiyoruz. Mesleki ve toplumsal sorumluluğumuzun bir gereği olarak kent sorunlarını dile getirmekteki amacımız bu doğrultuda bir kent kimliğine ulaşılması ve Adana’daki sorunların çözümü yönünde adımlar atılmasını sağlamak içindir” diyerek aktardı.

Hıdır Çak açıklamasını sonlandırırken şu ifadelere yer verdi; “Bu nedenle diyoruz ki; imar, inşaat, kentsel dönüşüm, riskli yapı ve benzeri tüm bu konular bilimsel, etik, güvenli bir çalışma anlayışı ile imara uygun tasarımlarla, projelere uyularak ve düzgün denetimle hayata geçirilmelidir. Yerel yönetimlerden beklediğimiz budur.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.