HEM DERNEK BAŞKANI HEM DE KORUYUCU AİLE
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak - Devlet koruması altındaki çocuklar "Koruyucu Aile" sistemiyle yeni bir hayata adım atıyor. Mersin Koruyucu Aile ve Gönül...
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak – Devlet koruması altındaki çocuklar “Koruyucu Aile” sistemiyle yeni bir hayata adım atıyor. Mersin Koruyucu Aile ve Gönül Elçileri Derneği (KADEG) Başkanı Sevgi Çetin, çeşitli sebeplerle korunma ihtiyacı olan çocukların aile ortamında büyümelerine katkı sağlayacak gereklilikleri açıkladı.
Başkan Çetin koruyucu aile olma serüvenini şu şekilde anlattı; “ Biyolojik annesi olduğum iki oğlum dışında, 10 yıl kadar önceydi koruyucu aile ile ilgili bilgileri öğrendik ve serüveni başlattık böylelikle hayatımıza renk girmiş oldu. Son 10 yıldır Mersin Koruyucu Aile ve Gönül elçileri derneği başkanlığını yapmaktayım yönetici sıfatıyla yer alıyorum şu an 9 yaşındaki koruyucu ailesi olduğum kızımızla yaşamımız devam ediyor” dedi.
“Aileye uygun çocuk seçilmez çocuğa uygun aile seçilir”
Başkan Çetin, Koruyucu aileliğin ne demek olduğunu şu cümleleriyle ifade etti; “ Koruyucu aile hizmet modeli diye geçmektedir. Kurumdaki ve bakanlıktaki tam adı budur. Koruyucu aile Devletin koruması altına aldığı çocukların kısa ya da uzun vadeli bilmeksizin Aile yanında büyütme versiyonudur. Burada asıl amaç çocuğun aile bütünlüğünün bozulmamasıdır. Anne-baba, abi-abla gibi kardeş figürleri arasında öz bakımı bir sebeple yapılamamış çocuğun o bütünlüğün bozulmadan yıpranmadan en az hasarla yaşam içinde yol almasına vesile olmaktır. Kurumdan çocuğunu resmi başvuruyla edinmiş ve bunu gönüllü olarak yapmış, yeterli uygun şartlara sahipse yeterliliği de komisyon tarafından kabullenilmiş koruyucu aile olabilir.”
“Başvurularda çift ya da bekar olmak fark etmiyor “
İlgili mevzuatta belirtilen şartları taşıyan, kurumla iş birliği içinde çocuk yararına hizmet vermeye kendini hazır hisseden herkes koruyucu aile olabileceğini söyleyen Başkan Çetin, “Çift ya da bekar olmak fark etmiyor. Koruyucu aile başvurusu 5 aşamalı silsile görüşme sonucunda gerçekleşir. Kurumla tanışırız, kurum gerekli evrakları ister kişi ya da kişiler evrakları götürdüğü zaman başvuruların aşaması gerçekleşmiş olur. Üçüncü ve dördüncü aşamada kurum uzun soluklu sohbetler eder. Bu aşamalarda aslında amaç, bizim çocuklarımızın travmalı olduğunu bilerek ve hikâyelerini dinleyerek anlamaktır. Bu sebeple en zoru koruyucu aile buna ne kadar hazırdır? Bu soruyu sorarız öncelikle, kurum konuşmalar sonucunda bunu anlamak ister beşinci ve son görüşme ev ziyaretidir. Şayet kişi koruyucu aile olacak ise fiziki koşullar yeterli mi bu gözetilir. Aileye uygun çocuk seçilmez çocuğa uygun aile seçilir daima” dedi.