Başkan Durna: Hayat pahalılığı önlensin, yüzde 10 zam yeter
HAK-İŞ Konfederasyonu Adana İl Başkanı ve Hizmet – İş Sendikası Adana Şube Başkanı Bekir Hakan Durna, asgari ücrete yapılacak düzenlemeyle ilgili dikkat çeken bir çıkış yaptı.
HAK-İŞ Konfederasyonu Adana İl Başkanı ve Hizmet – İş Sendikası Adana Şube Başkanı Bekir Hakan Durna, asgari ücrete yapılacak düzenlemeyle ilgili dikkat çeken bir çıkış yaptı.

HAK-İŞ Konfederasyonu Adana İl Başkanı ve Hizmet – İş Sendikası Adana Şube Başkanı Bekir Hakan Durna, asgari ücret zammı beklentileriyle ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, benzerlerinden farklı değerlendirmede bulundu. ‘’Asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı önemli değil. Önemli olan hayat pahalılığını durdurabilmektir’’ diyen Başkan Durna, TÜİK verilerine göre, tüketici fiyatları ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,88 artarken yıllık enflasyon yüzde 48,58 oldu. Çarşıda, pazarda veya markette açıklanan rakamların üç katını görüyoruz’’ ifadelerini kullandı.
‘’HAYAT PAHALILIĞI OLMASIN, YÜZDE 10 BİLE KURTARIR’’
Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldığı zaman tepeden tırnağa, hangi ürün veya alınan hizmet olursa olsun her şeye yüzde 50 veya 60 oranında zam geldiğini vurgulayan Bekir Hakan Durna, ‘’Dolayısıyla asgari ücrete yapılan zammın bir anlamı kalmıyor. Hayat pahalılığı önlenebilirse, asgari ücrete yapılacak yüzde 10’luk bir oran bile bizi kurtarır’’ ifadelerini kullandı. Durna, enflasyonun tek haneli olduğu dönemlerde, asgari ücrete yüzde 10’luk artış yapıldığını hatırlatarak, ‘’Bizler, o günlere hasret kaldık. Şu an, yüzde 50’nin altında yapılacak bir zam bizi kurtarmaz. Konuşulan rakam 22 bin lira olması yönünde. Bizce, en az 35 bin lira olmalı’’ dedi.
‘’ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİYLE BERABER ZAMLAR DA BAŞLIYOR’’
Enflasyona karşı yürütülen çalışmaları ve çabaları yetersiz bulduklarını dile getiren Durna, şunları kaydetti:
‘’Toplumun bazı kesimleri de ne yazık ki fırsatçılık yapmayı alışkanlık edinmiş. Asgari ücret görüşmeleri başlar başlamaz sattıkları ürünlere zam bindiriyorlar. Hizmet- İş’e bağlı olarak 2 bin 325 üyemiz var. Yüreğir Belediyesi’nde çalışan en düşük işçi maaşımız 27 bin lira. Asgari ücretin 10 bin lira üzerinde almalarına rağmen geçinmekte sıkıntı çekiyorlar. Asgari Ücret Belirleme Komisyonu’nda resmi olarak bizler yokuz; ama bu yılda da komisyona taleplerimizi ileteceğiz.’’
Kaynak: Özel Haber - Yener Ekinci