Kültür-Sanat

Hatay’ın coğrafi işaretli ürünleri 50’ye çıktı

Hatay’da 10 yeni yöresel lezzet tescillendi. Coğrafi işaretli ürün sayısı 50’ye yükseldi, gastronomi şehri kültürünü güçlendirmeye devam ediyor.

Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan gastronomi şehri Hatay, damak çatlatan 10 yeni yöresel lezzetini Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescilleyerek, toplam tescilli ürün sayısını 50’ye çıkardı. 5 Şubat 2023 tarihinde 25 olan coğrafi işaretli ürün sayısı, yürütülen yoğun çalışmalarla 2 katına ulaştı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaraların sarılması için başlatılan ihya sürecinde, kentin kültürüne ve gastronomisine de özel önem verildi. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle başlayan çalışmalar kapsamında, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt öncülüğünde, bölgeye özgü Aşur Yemeği, Bakla Ezmesi, Peynirli İrmik Helvası, Taş Kadayıfı, Tuzlu Yoğurt Çorbası, Yaprak Sarması, Ekşi Aşı, Bahtenis Dolması, Fellah Köftesi ve Pirzolalı Yaprak Sarması gibi ürünlerin coğrafi işaret tescili alındı.

Tescilli ürünler, Antakya ilçesindeki Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen bir programla kamuoyuna tanıtıldı.

Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “5 Şubat 2023 tarihi itibariyle 25 olan coğrafi işaretimiz, bizler çalışmalarımızı bu alanda yoğunlaştırarak şu an itibariyle 50'ye çıkartmış durumdayız. Yani 2 yıllık bir süreçte coğrafi işaretli ürün sayımız neredeyse 2 katına çıkmış durumda. 80 coğrafi işaret de devam ediyor. İnşallah önümüzdeki yılbaşına kadar bu çalışmalarımızda meyvelerini verecektir. 130'a yakın ürünümüzün coğrafi işaretini almış olacağız. Coğrafi işaretini biz bir milli mesele olarak görüyoruz. Çünkü bir ürünün mahrecini menşeini ancak bu şekilde algılayabiliriz. O bakımdan bu coğrafi işaretler hem bizim kültürümüzün zenginliğini hem insanlarımızın bu noktadaki emeklerini bir manada tescil etmek anlamına geliyor. Bu 10 coğrafi işaretimizin, başta Hatay'ımız olmak üzere hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise şunları söyledi:

"Hatay'ımızın en önemli ve tanıtım yönünden ürünü olan gastronomimizi ayağa kaldırmanın gayreti içerisindeyiz. Biz kadim şehri Hatay'ı; tarih, kültür ve turizm şehri yapmanın var gücümüzle mücadelesini veriyoruz. Şehrimizin bu tür coğrafi işaretlerinin tescillenmesi; eğitim, sağlık, altyapı her alanda şehrimiz için mücadele gösteriyor ve destek veriyor."