Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden 22 hasta faydalanıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Alzheimer Gülümse Yaşam Merkezi’nde başlangıç evresindeki 22 alzheimer hastası faydalanıyor. Zihinsel ve fiziksel aktivitelerle hastalığın seyrinin yavaşlatılması amaçlananan merkezde bir araya gelen alzheimer hastaları, gerçekleştirdikleri aktivitelerle keyifli bir gün geçiriyor. Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, hastalığın erken safhalarda tespit edilmesi halinde ilerlemesinin ciddi anlamda yavaşlatılabildiğini söyledi.

Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi’nden 22 hasta faydalanıyor
Yayınlama: 19.09.2024
A+
A-

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Alzheimer Gülümse Yaşam Merkezi, bedensel ve zihinsel aktivitelerle alzheimer hastalarının yaşam kalitelerini artıyor. Başlangıç evresindeki 22 alzheimer hastasının faydalandığı merkezde, zihinsel ve fiziksel aktivitelerle hastalığın seyrinin yavaşlatılması amaçlanıyor. Sabah evlerinden alınarak merkeze getirilen vatandaşlar, gün boyu farklı etkinliklerle akranlarıyla sosyalleşiyor. Katılımcılar, haftada bir gün fizyoterapist eşliğinde egzersiz yapıyor. Haftada bir gün açık alan etkinliği yapan katılımcılar, düzenlenen Yeşilçam Günleri’nde de eski Türk filmlerini izliyor. Rutin sağlık kontrolleri hemşireler tarafından gerçekleştirilen hastaların gün içinde ilaç takipleri de yapılıyor.

“Hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda artırıyoruz”

Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, alzheimer hastalığının hafızayı ve zihinsel işlevleri etkileyen ilerleyici bir hastalık olmasından dolayı erken teşhisin önemine dikkat çekti. Alzheimer hastalığının bilinen bir tedavisi bulunmadığını ifade eden Şavklı, “Hastalık erken safhalarda tespit edilebilirse ilerlemesi ciddi anlamda yavaşlatılabiliyor. Biz de Gülümse Alzheimer Yaşam Merkezi olarak burada devreye giriyoruz. Biliyoruz ki alzheimer hastalarında sosyal içe çekilme, sosyal izolasyon başlıyor. Gün içinde bizimle burada vakit geçirdikleri için sosyalleşiyorlar. Aynı zamanda yaptırdığımız bedensel ve zihinsel aktivitelerle bu hastalığın ilerleyişini yavaşlatma noktasında, hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda artırıyoruz” dedi.

Hasta yakınlarına da destek sunarak bütünsel bir yaklaşımla ilerlediklerini dile getiren Şavklı, “Hem psikolojik destek hem de gerontolog ve diğer uzmanlarımız eşliğinde katkılar sunuyoruz. Hastalarla yaptığımız etkinliklerle bu sürece katkı sağlıyoruz. Bunun yanı sıra açık alan etkinlikleriyle sosyalleşmelerine destek sağlıyoruz. Belli günlerde fizyoterapistlerimiz gelerek egzersiz yaptırıyor. Bu ve buna benzer birçok dinamik etkinlik programı düzenliyoruz. Alzheimerın somut bir sebebi bilinmediği için somut bir öneride bulunmak da zor. Ama genel anlamda sağlıklı beslenmek, hareketli yaşam tarzı, sigara ve alkol kullanmamak, kitap okumak, dikkat ve zekaya hitap eden programları aktif tutmak ve stressiz bir yaşam önerebiliriz” diye konuştu.

“Annemin hastalığının seyrinde yavaşlama oldu”

Annesi Ayşe Çağlayan’ın 6 aydır merkezden faydalandığını belirten Pelin Sarıgül, “Merkeze geldiğinden beri annemin hastalığının seyrinde yavaşlama oldu. Doktoru da bunu söylüyor. Merkez, ciddi anlamda bu süreci daha kolay atlatmamızı sağlıyor. İlaçlara rağmen rahatsızlığı hızlı ilerliyordu ama şu anda durağan döneme geçmiş durumdayız” dedi.

Annesi merkezden faydalanan Aylin Yürek ise, “Buraya çok mutlu geliyor, eve de gayet mutlu geliyor. Merkezde herkesin annemle ilgilendiğini bildiğimiz için rahatız. Kendisi de merkezde rahat ve keyifli olduğu için çok memnunuz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.