“GERİ DÖNÜŞÜM VE ATIK İLKÖĞRETİMDEN İTİBAREN EKLENMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİR TANESİ”

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak - Adana’da “REWA ANATOLİA” geri dönüşüm ve atık yönetiminin tanıtımı yapıldı. Adana’da geri dönüşüm ve atık yönetimi konularında...

“GERİ DÖNÜŞÜM VE ATIK İLKÖĞRETİMDEN İTİBAREN EKLENMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİR TANESİ”
Yayınlama: 28.11.2023
A+
A-

TOROS (Özel Haber) Meryem Ünal/ Sevil Çakmak – Adana’da “REWA ANATOLİA” geri dönüşüm ve atık yönetiminin tanıtımı yapıldı. Adana’da geri dönüşüm ve atık yönetimi konularında 15-17 Şubat’ta düzenlenecek “Rewa Anatolia Fuarı” tanıtım toplantısı gerçekleşti.

Pozantı Belediye Başkanı Mustafa Çay, “Öncelikle Reva Naturia fuarcılığın değerli temsilcisi Adana Sanayi Odası Başkanımız çok değerli abimiz Zeki Kıvanç Bey ve yine Ticaret Odamızın çok kıymetli başkanı Yücel Bayram değerli dostumuz ve kıymetli basın mensupları hepinizi saygıyla selamlıyorum. Buraya Pozantı Belediye Başkanı olması sıfatımın dışında katılıyorum. Osmaniye, Hatay, Mersin ve Adana için alan toplamda  büyükşehir il, ilçe ve olmak üzere kırk altı tane üyesi bulunan belediyelerimiz adına buradayız. Ve dolayısıyla genel sekreterimiz Demet Hanımefendi’nin iş birliği görüşmeleri sonrasında bize intikal eden ve geçen hafta yaptığınız toplantısında da sayı belediye başkanımız, yedi üyemize sonucunda geri dönüşüm ve atık yönetiminin belediyelerin olmazsa olmaz olduğu bir kural ve parçası olduğu için burada olmamız gerektiğini, iş birliği içerisinde olmamız gerektiğini ve de bölgemizde olan bir fuarcılıktan bizim de orada yer almamız gerektiğini hep beraber karara bağladık. Ve bugünkü toplantıda birliğimizi temsilci olaraktan ben tayin edildim ve onun için buradayım” diyerek konuşmasına başladı.

Çay atık depolama sisteminden şöyle bahsetti; “ Tabii ki geri dönüşüm hakikaten yerinde ayrıştırmayla başlayan, öncelikle vahşi depolamayla bugünlere gelen ve gerçekten çevreyi toprağı, suyu ciddi anlamda kirlettiğimiz ve yaşanabilir gelecek nesillere mutlu gelecek vaat etmek gerekirken birçok şeyi kendi ellerimizle kirlettiğimiz bir dünyadan. Ben de 2010 yılında belediye başkanı oldum. 15 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum ve 2010 yılında Çukurova Kalkınma Ajansı ile geçirdiğim bir geri dönüşüm projesiyle Pozantı’nın bulunan yıllarca vahşi depolama sistemiyle depolanan çevre şehircilikten ceza da yemiş olduğu bir ortamı bugün çok şükür ki yerinde ayrıştırarak geri dönüşüm firmalarıyla paydaş olarak anlaşmalar yaparak hem geri dönüşüm sağlıyoruz hem de büyükşehir belediyesinin taşıma sistemiyle de günlük olarak, iki tur olarak pırlantanın çöplerini de burada enerjiye dönüşecek şekilde atık depolama sistemine dahil ediyoruz.”

Geri dönüşüm alelade konuşulacak bir konu olmadığını belirten Çay, “Bana göre milli eğitimin müfredatına girecek ve ilköğretimden itibaren eklenmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi. Milli güvenlik kadar önemli olduğuna inanıyorum. Bu kadar da net ifade ediyorum. Çünkü geri dönüşüm bilinci daha çocuğun ilköğretim okulundaki kantinden aldığı bir krakerin poşetini dışarı atmamakla, meyve suyunu kutusunu dışarı atmamakla başlayacak kadar Hatta bireylerin artık küçük bireylerin ebeveynlerini eğitebileceği bir süreci taşıyan bir sistem” diyerek ifade etti.

Geri dönüşüm ve atık sorunun Türkiye’nin gerçeği olduğunu söyleyen Çay sözlerine şöyle devam etti; “Bu bizim Türkiye’mizin gerçeği. Onun için bizim bu noktada gerçekten Milli Eğitim’e bunun ilgili bakanlıklar nezdinde Çevre Şehircilik Bakanlığımızın bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın değerli sayın eşlerinin ilgili getirdiği noktayı hep görüyoruz. Gerçekten çok önemli bir konu. Onun için bu fuarcılıkta bunun bütün detaylarıyla hep beraber göreceğiz, yaşayacağız. Adana Organize Sanayi Bölgemizde gerçekten çok önemli geri dönüşüm firmalarımız var.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.