“Diğer” açıklaması alarm veriyor

Yeni denetim mekanizmasının, banka transferlerinde açıklama kısmında yer alan “diğer” ibaresini riskli işlem olarak değerlendirdiği belirtiliyor.

Vergi uzmanları, bu tür transferlerin yapay zekâ tarafından kira geliri olarak algılanabildiğine dikkat çekiyor.

Açıklamasız ya da “diğer” seçeneğiyle yapılan para gönderimlerinin, ilerleyen süreçte gelir unsuru sayılma ihtimali bulunuyor. Bu durumun, hesap sahipleri açısından vergi cezası ve geçmişe dönük borç riski doğurabileceği ifade ediliyor.

“Kardeşinize para gönderirken bile sorun çıkabilir”

Habertürk’e konuşan Vergi Uzmanı Murat Bal, konunun ciddiyetine dikkat çekerek şu örneği verdi:

“Kendi kardeşime para gönderiyorum ve yanlışlıkla açıklama kısmında ‘diğer’ ya da ‘kira’ seçeneğini işaretliyorum. Bu işlem, yeni yapay zekâ yazılımının süzgecinden geçerek vergi cezası riskine yol açabiliyor. Tamamen Gelir İdaresi Başkanlığı’nın devreye aldığı otomatik analiz sistemiyle ilgili bir durum.”

Bal, bu yöntemle çok sayıda kişiye e-tebligat gönderildiğini de belirtti. Son üç aydır vergi dairelerinin otomatik inceleme sürecine geçtiğini ifade eden Bal, “Size bir para gönderildiğinde, açıklama ‘diğer’ olarak seçilmişse, bunun gerçekten kira geliri olup olmadığının tespiti için vergi dairesinin her iki tarafın da ifadesini alması gerekiyor” dedi.

İtiraz yolu açık

Yanlış değerlendirmeye maruz kalan vatandaşların vergi idaresine itiraz edebileceğini vurgulayan Bal, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu uygulamaya ilişkin 1–2 ay içinde yeni bir düzenleme veya önlem almasının beklendiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
Editör Hakkında