DRAMA EĞİTİMİ ÇOCUĞUN OKSİJENİDİR
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak- Çocuğun gelişimsel özelliklerini destekleyen, drama eğitiminin önemi gün geçtikçe artış gösterdi. Ülke içerisinde yaşadığımız çeşitli felaketler çocukları psikolojik...
TOROS (Özel Haber) Çağlacan Kurt/ Sevil Çakmak- Çocuğun gelişimsel özelliklerini destekleyen, drama eğitiminin önemi gün geçtikçe artış gösterdi. Ülke içerisinde yaşadığımız çeşitli felaketler çocukları psikolojik açıdan fazlasıyla etkiledi. Bu süreçte drama eğitiminin gerekliliğine dikkat çeken, Adana PGM Akso Prodüksiyon Tiyatrosunda Sanat Yönetmenliği yapan Murat Aslan, çocuklara yönelik drama eğitiminin önemini bizlere aktardı.
DRAMA ETKİN BİR ÖĞRENME YÖNTEMİDİR
İnsanlığın temelinde daima oyun oynamak yattığını söyleyen Arslan, çocukların en basit renkleri öğrenirken dahi oyun oynamak istediklerini ve kavrama güdüleri oyunla daha kolay bağdaştığını belirtti. Diksiyon ve drama eğitimine bakıldığında birbirinden ayrılmaz, tıpkı etle tırnak gibi önemli iki eğitim olduğunun altını çizen Murat Aslan, “Drama eğitimini yetişkinler ve çocuklar istediği yaş aralıklarında alabilirler. Bu diksiyon için geçerli değildir. Mesela 15 yaş altındaki çocuklar diksiyon eğitimi almamalıdır. Onun yerine o çocukların drama eğitimi almaları daha faydalıdır. Çünkü o yaştaki çocuklar oyuna daha yatkındır. Ses çıkarabilmekten ziyade en basiti karşıdan karşıya nasıl geçilebileceğini drama eğitiminde daha kolay kavrayabilir. Diksiyon eğitiminde kelimenin nasıl doğru telaffuz edileceğine odaklanılırken drama eğitimi çocuğa toplum içerisinde nasıl iletişim becerilerini kullanacağını öğretmektedir. Böylelikle 15 yaş altı çocuklara öncelikle drama eğitimini almalarına hem velilerinin hem kendilerinin önem göstermesi gerekmektedir” dedi.
ÇOCUKLARIN KOORDİNASYONLARINI ARRTIRABİLMEK İÇİN DRAMA EĞİTİMİ ŞART!
Sanat Yönetmeni Aslan, cümlelerini şu şekilde sonlandırdı “ Çocuklarda drama eğitimi zaten oyun demektir. Çocukların koordinasyonlarının artması için drama eğitimi şarttır. Ben eğitimde komplike tercih ediyorum. Bu ne demek yani diksiyonla drama eğitimini harmanlayarak veriyorum. Seviye ilerledikçe arttırıyorum. Çünkü diksiyon ve drama eğitimi iç içe geçmiş eğitimlerdir. Türkçe’ deki 29 harfin çıkarılış yerlerini doğru bilmen yeterli değildir. Özgüven oluşmaz ise çocuklarda kavrama güçleşir. Bunun için ise drama eğitimi şarttır ve önemlidir.”