Adana’nın verimli tarım topraklarını besleyen Ceyhan Nehri, kirlilikle boğuşuyor. Nehrin Yüreğir ilçesi sınırlarında köpürerek akan ve koku yayan su, bölge halkını isyan ettirdi. Çukurova’nın can suyu olarak bilinen Ceyhan’daki kirlenmenin, fabrika atıklarından kaynaklandığı iddia ediliyor.

509 kilometrelik bir güzergâhta Kahramanmaraş’tan Akdeniz’e ulaşan Ceyhan Nehri, bu haliyle sadece doğayı değil halk sağlığını da tehdit ediyor. Yüreğir’de yaşayan vatandaşlar, nehirdeki kirliliğin her geçen gün arttığını, balıkların öldüğünü ve bitkilerin zarar gördüğünü söylüyor.

“Bu su nasıl temiz olabilir?”

Mahalle sakinlerinden Murat Ergin, sorunun kaynağının Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi olduğunu öne sürdü:

“Nehirde balık kalmadı. Balıklar, bitkiler sürekli zarar görüyor. Daha önce atıklar dereden akıyordu ama şikayetler artınca şimdi farklı bir çözüm buldular. Kimyasal artık tek bir noktadan nehre dökülüyor. Kokudan durulmuyor. Çok yoğun, rahatsız edici bir koku var. Bu suyun temiz olduğunu söylüyorlar, bu su nasıl temiz olabilir"

Adana'da dağ yamaçları zakkumlarla pembeye büründü
Adana'da dağ yamaçları zakkumlarla pembeye büründü
İçeriği Görüntüle

Bir başka mahalle sakini Mehmet Tanışer ise aynı tepkileri paylaştı:

“Olan yine garibana oluyor. Bu suyun temiz olması mümkün değil. Siyah bir su temiz olamaz, ilaç veya zehirdir. Köyde kokuyor, burası da çok kötü kokuyor”

“AOSB olarak tüm faaliyetlerimiz, şeffaflık ve mevzuata tam uyum anlayışıyla sürdürülmektedir”

Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) ise iddiaları reddederek, kirliliğin kendilerinden kaynaklanmadığını ifade etti. Yapılan yazılı açıklamada, nehrin çok geniş bir alandan beslendiği, tek bir noktadan kaynaklı gösterilmesinin doğru olmadığı savunularak şu ifadelere yer verildi.

"Ceyhan Nehri, Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesindeki Söğütlü ve Hurman çaylarının birleşmesiyle doğmakta, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinden geçerek Adana'dan Akdeniz'e dökülmektedir. Yaklaşık 509 kilometre uzunluğa sahip olan nehir, çok geniş bir havzadan beslenmekte ve çok sayıda yerleşim, tarım, sanayi ve doğal ortamdan geçmektedir. Dolayısıyla, bu kadar geniş bir coğrafyada yer alan Ceyhan Nehri'ndeki herhangi bir kirliliğin yalnızca Adana'daki tek bir noktaya indirgenerek kurumun zan altında bırakılması, bilimsel gerçeklerle bağdaşmamaktadır. AOSB Atık Su Arıtma Tesisi; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma üniteleriyle donatılmış olup, 72.000 m/gün kapasitesiyle faaliyet göstermektedir. Günlük debi, bu kapasitenin oldukça altındadır. Tesisimizden çıkan atık sular, Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği Tablo-19 standartlarına uygun şekilde arıtılmakta ve kontrollü biçimde Ceyhan Nehri'ne deşarj edilmektedir. Bu süreç, Sürekli Atık Su İzleme Sistemi (SAİS) aracılığıyla 365 gün 24 saat boyunca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından anlık olarak denetlenmektedir. AOSB olarak tüm faaliyetlerimiz, şeffaflık ve mevzuata tam uyum anlayışıyla sürdürülmektedir."

Kaynak: İHA