Dalda kalan narenciyenin kabuğu depremzede kadınların elinde reçel oldu
(İHA) - Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen ve bolluğu nedeniyle dalda kalan narenciye afetzede kadınların elinde değerlendirilerek reçel oluyor. Afetzede kadınlar, kooperatifin sağladığı iş imkanı sayesinde...
(İHA) – Hatay’ın bereketli topraklarında yetişen ve bolluğu nedeniyle dalda kalan narenciye afetzede kadınların elinde değerlendirilerek reçel oluyor. Afetzede kadınlar, kooperatifin sağladığı iş imkanı sayesinde aile ekonomisine katkı sağlarken bir yandan da sosyalleşiyor.
“Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır”
Hatay dışında çok fazla yetişmeyen narenciye türü olan turuncu reçel yaparak değerlendirdiklerini belirten Kadın Girişimi Kooperatifi Üretim Sorumlusu Zarif Sönmez, “Hatay dışında çok fazla yetişmeyen bir narenciye türüdür. Biz turuncun kabuklarını değerlendirerek turunç reçeli yapıyoruz. Mevsimsel ürettiğimiz ürünlere göre kadın işçi alıyoruz. Her ürün üretiminde farklı kadınların olmasını önemsiyoruz. Gastronomi açısından zengin olan Hatay’ın yöresel ürünlerini Türkiye’ye tanıtmak ve pazarlamaktır. Kadın istihdamı sağlamak ve kadınların görünmeyen emeklerini görünür kılmak amacımızdır” dedi.
“Bu kooperatif sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum”
Deprem sonrası kooperatifte güzel bir ortamda çalıştığını söyleyen afetzede Çiğdem Kudret, “Önce turunçlar bahçelerde toplanıyor. Kooperatife gelen turunçlar rendeleme işlemine uğruyor. Kabukları meyvesinden alındıktan sonra buzlu suda şoklanıyor. 4 gün şoklama işleminin ardından iplere diziliyor. Kaynama işleminde, turunçlar 5 saat kaynadıktan sonra sıcak olarak kavanozlara konuluyor. Bu iş sayesinde; kendime, aileme ve çocuklarıma katkı sağlıyorum. Burada 6 Şubat depreminde sonra çok güzel bir ortamımız oldu. Bu ortamda sosyalleşiyoruz” ifadelerini kullandı.