Çukurova Üniversitesi’nden dünyada bir ilk: Aktif Karbonlu Yoğurt

Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Ziraat Fakültesi dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Ç.Ü Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde laktoz intoleransını en aza indirgemek ve toksinlerin atılmasına katkı sağlamak amacıyla “Aktif Karbonlu Yoğurt” geliştirildi.

Yayınlama: 05.12.2024
A+
A-

 

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Kayıkhane sosyal tesislerinde yaptığı toplantı ile dünya da bir ilk olan aktif karbonlu yoğurtun tanıtımı gerçekleştirdi. Ziraat Fakültesi’nde görevli akademisyenlerin 5 yıl boyunca üzerinde çalıştığı “Aktif Karbonlu Yoğurt” oldukça yoğun ilgi görürken, Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde geliştirilen aktif karbonlu yoğurdun, laktoz intoleransı olan kişiler için önemli bir alternatif olurken aynı zamanda vücutta ki toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu bilinen faydaları bulunmaktadır.

Buluşçuları arasında Çukurova Teknokent’ten Dr. Emin Zümrütdal, Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümünden Prof. Dr. Sadık Dinçer, U. Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Güray Kılınççeker, Ç.Ü. Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Hakan Özkan ve Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliğinden Dr. Mine Çürük bulunan çalışma Türk Patent Enstitüsü tarafından “yenilik” olarak değerlendirildi. Ar-Ge alışması tamamlanan ürün Ziraat Fakültesi Araştırma Uygulama Çiftliği Balcalı market ürünleri arasında tüketiciyle buluşmaya başladı.Kayıkhane sosyal tesislerinde gerçekleştirilen toplantıda konuşma yapan Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş ise konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu.

“5 YILDIR ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLDÜ”

Yoğurdun binlerce yıldır insan beslenmesinde önemli bir yer tuttuğunu fakat inek sütü tüketiminde görülen laktoz intoleransı nedeniyle, bazı bireylerin yoğurt ve süt ürünlerinden uzak durmayı tercih ettiğini ifade eden Prof. Dr. Beriş; “Laktoz intoleransına çözüm üretmek amacıyla laktozsuz süt ve süt ürünleri geliştirilmiş olsa da biz, farklı bir yaklaşımla insanların doğal ve sağlıklı gıda arayışlarına yanıt verebilecek aktif karbonlu fermente süt ürünleri geliştirmeye karar verdik. Bunun yanı sıra ‘Aktif Karbonlu Yoğurt’un vücuttaki toksinlerin ve ağır metallerin atılmasına yardımcı olduğu bilinmektedir. Konuya dair tüm çalışmalar üniversite bünyesinde gerçekleştirildi. Aktif karbonlu yoğurtta fermantasyon öncesi laktozun yakalandığının tespitinin yani sıra, aktif karbonlu yoğurt ile yaptığımız çalışmalarda aktif karbon eklentisinin yoğurtta laktik asit düzeyini daha aşağı seviyede koruduğunu ve yoğurda özelliğini katan besleyici özelliklerin korunduğunu tespit ettik. Bu konuda dünya çapında yürütülmüş bilimsel çalışmalara destek olarak bizlerde etki mekanizmasını ortaya koyan çalışmalar yürüttük.” şeklinde konuştu.

“DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş, ‘Aktif Karbonlu Yoğurt’un dünyada ilk olduğunu da aktararak, amaçlarının ise Aktif Karbonlu Yoğurdun tüketimini yaygınlaştırmak olduğunu kaydetti. Beriş, “Bu amaçla yenilik olarak değerlendirilen bu konu ile ilgili Süt ve Fermente Süt işletmelerini ortak çalışma yapmak için bu çalışmamıza dahil etmekten ve bilimsel çalışma yapmak isteyen çalışmacılara ilham olmak ve imkân sağlamaktan mutluluk duyacağız” dedi.

 

“BİLİMSEL VERİLERLE BİLGİ AÇIĞA ÇIKARIYORUZ”

Tanıtım toplatışında konuşma gerçekleştiren bir diğer isim ise Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazan Koluman oldu. Koluman insanların doğal ve sağlıklı gıda arayışları sebebiyle aktif karbonlu fermente süt ürünleri ve aktif karbonlu süt üzerinde çalışmaya yönlendirdiğini açıkladı. Prof. Dr. Koluman, “Tarım ve üretim bizim gözbebeğimiz. Ziraat Fakültesi olarak çok dinamik bir ekibiz ve bu dinamiklikle yürütüyoruz çalışmalarımızı. Bu dinamizmi sahaya da yansıtmaya çalışıyoruz. Çukurova’mızın bereketli topraklarını tüm Türkiye hatta Dünya’ya açmayı hedefliyoruz. Ç.Ü Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde 20’ye yakın besin üretimi sağlıyoruz. Aktif Karbonlu Yoğurt ile de bunlara hem bir yenisini ekledik hem de dünyada bir ilki gerçekleştirdik. Aktif Karbon’u lime lime yoğurda işleyerek ürettiğimiz yoğurdun sonunda raflarda yerini almasını sağladık. Ürünümüzün patenti tamamen üniversitemize aittir. Çıktığımız bu yolda elde ettiğimiz başarıdan gururluyuz.”

“AKTİF KARBON ARTIK HAYATIMIZIN HER YERİNDE”

Projenin yürütücülerinden Dr. Emin Zümrütdal ise yoğurt tüketiminden sonra ortaya çıkan laktoz intoleransı sorununun tüm dünyada çözüme kavuşması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Süt ve süt ürünlerinin alternatifi olarak tüm dünyada çalışmaların devam ettiğini kaydeden Dr. Zümrütdal, “Bu çalışmalara aktif karbonlu yoğurt ve fermente süt ürünleriyle devam ettik. Aktif karbon özellikle son 100 yıl içerisinde diş macunlarından yediğimiz gıdalara kadar birçok alanda kullanılıyor. Buradan aldığımız fikirle aktif karbonu fermantasyon sırasında kullandık. Bu çalışma enstitüler tarafından yenilik olarak değerlendirildi. Bu çalışmada yoğurdun özelliğini bozmadan birçok bilimsel veriye ulaştık” dedi.

Kaynak: Özel Haber - Melisa Karmış

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.